Advarer mot Biltema-rødsprit

Biltema har stanset alt salg av rødsprit med umiddelbar virkning etter at en mann fra Trondheim er død av metanolforgiftning.

hjemme hos ham ble det funnet en flaske rødsprit fra Biltema. Onsdag kveld ble det klart at flasken inneholdt høy konsentrasjon av metanol, såkalt tresprit.

- Rødsprit skal ikke inneholde metanol, som er svært farlig å få i seg. Vi advarer på det sterkeste å drikke rødsprit som er kjøpt hos oss. Rødsprit skal jo uansett ikke drikkes, sier styreleder Magne Teigland i Biltema.

Biltema har nå fjernet all rødsprit fra alle sine varehus i Norge og resten av Norden. Alle som har kjøpt rødsprit hos Biltema oppfordres til å levere den tilbake. De vil få pengene tilbake.

- Vi vet ikke hvordan dette er skjedd, men jobber for fullt med å finne årsaken. Rødspriten leveres til oss fra en stor svensk leverandør, som er godkjent av det svenske legemiddelverket, sier Teigland.

Skal inneholde etanol

Rødsprit inneholder etanol og brukes til rensing og opptenning, men det er en kjent sak at den også drikkes av enkelte, til tross for at den er tilsatt brekningsmiddel.

Metanol og vanlig sprit (etanol) har samme utseende, lukt og smak. Derfor er det umulig for brukere å skille mellom de to.

- Folk bør levere tilbake rødspriten uansett. Her har det skjedd en feil som gjør at den kjemiske sammensetningen ikke er som den skal. I tillegg finnes alltid risikoen for at barn får i seg rødsprit fordi de tror det er saft, sier Teigland.

Biltema selger rødsprit i flasker på én og fire liter. De er tydelig merket ''Biltema''.

Farlig sprit

Metanol i seg selv er lite giftig, men omdannes til giftige nedbrytningsstoffer i kroppen. Resultatet kan være blindhet, hjerneskade og i verste fall være dødelig.

Metanolforgiftninger er sjeldne i Norge, men vi har hatt det Folkehelsa omtaler som ''masseforgiftninger'' i 1979 og i perioden 2002-2004. I 1979 ble til sammen 33 personer behandlet for metanolforgiftning, tre av disse døde.

I 2002-2004 ble i alt 51 personer behandlet for metanolforgiftning som følge av at metanolholdig smuglersprit var i omløp. Til sammen døde 19 mennesker.

Ifølge Kripos er det i år ikke meldt om andre dødsfall på grunn av metanolforgiftning.