Pest vant i Bjørvika

Med pest som tema vant kunstneren Lars Ramberg konkurransen om å utsmykke ventilasjonstårnene i Bjørvika som blir et av Norges kraftigst eksponerte kunstverk.

Med 72.000 lysdioder skal han gjenskape den eksakte genetiske koden til pestbakterien Yersinia Pestis. Og valget av tema var ikke tilfeldig.

Juryleder Per Hess forklarer det på denne måten:

- Skal man først gjøre noe slikt i denne bydelen, er det spennende å knytte det til historien. Med pest som tema, og med nærheten til Middelalderparken, blir tårnene stående som de landemerkene de er ment å være, mener han.

- Som mange av dere sikkert vet, kom pesten i sin tid først til Bergen, og så til Oslo året etter - nettopp her i Lohavna!

Kunstneren selv benytter anledningen til å irettesette juryformannen.

- Det stemmer nesten, men ikke helt, smiler han.

- Pesten kom faktisk hit først, men den vinteren var så hard at selv ikke pesten overlevde. Derfor spredte den seg fra Bergen til Oslo året etter.

Fortid og fremtid

Ramberg påpeker at pestbakterien har hatt stor historisk betydning, og tror at den kan ha like stor betydning i fremtiden.

- Pestbakterien har påvirket Norge så til de grader at vi mistet både det norrøne språket og herredømmet over landet, forklarer han.

Og nå tyder forskning på at bakteriens genkode kan bli løsningen på HIV-gåten også.

- Da jeg gjorde research til dette prosjektet, viste det seg at vi nordboere muterte etter å ha blitt så hardt angrepet av svartedauen, og at mellom 15 og 20 prosent av oss derfor er immune mot HIV-smitte. Og en genetisk kode slik den fremstilles her, kalles faktisk en barcode. Jeg fant med andre ord sammenhengen mellom mange ulike ting før jeg begynte å utforme selve verket, forklarer han.