Helse Sør-Øst ser alvorlig på byggesaken

Ledelsen i Helse Sør-Øst RHF ser alvorlig på omstendighetene rundt byggingen av det nye pasienthotellet i tilknytning til Radiumhospitalet.

 

- Vi ser alvorlig på at byggearbeidene er påbegynt uten at den nødvendige godkjennelse og finansiering er på plass, sier kommunikasjonsdirektør Gunn Kristin Sande til NTB.

Ifølge Sande avventer ledelsen i Helse Sør-Øst nå styremøtet på Rikshospitalet torsdag formiddag. Det regionale helseforetaket har ingen kommentar til styrets forestående behandling av økonomiske nedskjæringer ved Rikshospitalet.
I sakspapirene til styremøtet torsdag beklager styret ved Rikshospitalet at det ble iverksatt investeringsarbeider i tilknytning til sykehotell på Radiumhospitalet uten at det forelå godkjenning for prosjektet eller finansieringen fra Helse Sør-Øst.

Prosjektet innebærer investeringer på 125 millioner kroner, ifølge Aftenposten. Alle investeringer over 10 millioner skal godkjennes av sykehusets styre, styret i Helse Sør-Øst eller av sykehusets eiere.

Flere helsepolitiske talsmenn på Stortinget har de siste dagene tatt til orde for at direktøren ved Rikshospitalet, Åge Danielsen, må gå av.
Vil ha hotell
I sakspapirene til styremøtet ber styret ved Rikshospitalet om at det videre arbeidet med hotellprosjektet skjer innenfor det gjeldende reglement og at det etableres en nær kontakt mellom foretaket og Helse Sør-Øst.
Styret er likevel fortsatt av den mening at et sykehotell på Radiumhospitalet er riktig og viktig å få på plass.

Styret ber om at det til neste møte blir framlagt en oversikt over mulige løsninger, for eksempel i samarbeid med nærliggende sykehus og eventuelt ledig kapasitet på disse sykehusene som kan benyttes som sykehotell.
Slik administrasjonen ved sykehuset ser det, er det tre muligheter for å komme videre med det aktuelle sykehotellprosjektet:

Helse Sør-Øst godkjenner at Sykehotell AS tar opp et lån og bygger hotellet. Et annet alternativ er at helseforetaket får tilsagn om et midlertidig lån fra Helse Sør-Øst, som vil kunne bli tilbakebetalt i løpet av to til tre år ved salg av andre eiendommer. En tredje mulighet er at en ekstern hotellaktør leier taket på stråleterapibygget på Radiumhospitalet og bygger hotellet.

Vurderer krav
Entreprenøren PEAB truer med søksmål og krever 28 millioner kroner i erstatning dersom Rikshospitalet skrinlegger byggingen av pasienthotellet.
I styredokumentene står det at dette kravet nå vurderes av Rikshospitalet med bistand fra prosjektledelsen og advokat.

- Administrasjonen ved sykehuset har på dette tidspunktet ingen egen vurdering av dette kravet, skriver direktør Åge Danielsen.

Flere helsepolitikere på Stortinget har sagt at saken om sykehushotellet handler om mangel på styring av sykehusene.

- Hvis ledelsen ved Rikshospitalet har startet et byggeprosjekt uten styrets godkjennelse, er det vanskelig å forstå at den administrative ledelsen kan fortsette, sa helsepolitisk talsmann i Høyre Inge Lønning tirsdag. Han får støtte av fungerende leder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Rune J. Skjælaasen (Sp) og SVs helsepolitiske talsmann Olav Gunnar Ballo.
Også helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap) var tirsdag nådeløs mot helseforetak som bruker mer penger enn de har.