Varsler kontroll av id-kort

Etter to måneder har rundt 5000 arbeidstakere fått utstedt id-kort. - Dette er bare en liten del av de 300 000 kortene som vi forventer skal utstedes til næringen, sier direktør i Arbeidstilsynet Ingrid Finboe Svendsen.

Forskriften om krav til id-kort i bygge- og anleggsnæringen trådte i kraft 1. januar 2008.

Det er en utbredt misforståelse i bransjen at forskriften om krav til id-kort ikke gjelder før til sommeren.

- Vi oppfordrer virksomhetene i bransjen til å starte søkeprosessen umiddelbart, sier Svendsen.

Riktig registrering
Det er Arbeidstilsynet som forvalter forskriften om id-kort. Etter påske vil Arbeidstilsynets inspektører gi virksomhetene i bransjen pålegg om å starte søkeprosessen for å få id-kort.

Det er viktig at virksomhetene sørger for at de er riktig registrert i de ulike offentlige registre, da ukorrekt registrering fører til at man verken får bestilt eller utstedt id-kort. Arbeidstilsynet vil etter hvert skjerpe sanksjonsbruken overfor virksomheter hvor de ansatte mangler id-kort.

Skal forbedre arbeidsmiljøforhold
Id-kortordningen har kommet i stand etter et samarbeidsprosjekt mellom offentlige myndigheter og arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene i bransjen.

- Hensikten bak ordningen er blant annet å bedre arbeidsmiljøforholdene i bransjen, samt å forebygge svart arbeid og sosial dumping, avslutter Svendsen.

Ordningen gjelder for alle virksomheter i bygge- og anleggsnæringen, både norske og utenlandske foretak. Den gjelder også for enkelpersonsforetak. Det er arbeidsgiver som er ansvarlig for å bestille id-kort til sine ansatte.

Hvordan bestille id-kort
Utstedelsen av kort er etter anbud overlatt til firmaet Norsik AS. Id-kort kan både bestilles elektronisk eller gjennom papirskjema.

Arbeidstilsynet oppfordrer virksomhetene til å bestille id-kort elektronisk på nettsiden https://www.norsik.no/byggekort/ Hvis dette ikke lar seg gjøre kan papirskjemaer hentes hos Arbeidstilsynets lokale tilsynskontorer eller på Servicesenteret for utenlandske arbeidstakere.

Mer informasjon om ordningen finner du her