Mener Rikshospitalets direktør må gå

Bråket rundt bygging av nytt pasienthotell må føre til at direktør Åge Danielsen ved Rikshospitalet går av, mener sentrale helsepolitikere.

Sykehuset har startet omfattende planlegging og bygging av et nytt pasienthotell på toppen av det nye strålebygget på Radiumhospitalet. Prosjektet innebærer investeringer på 125 millioner kroner, men er ikke godkjent av sykehusets eget styre, styret i Helse Sør-Øst eller av sykehusets eiere, skriver Aftenposten. Alle investeringer over 10 millioner kroner skal ha slik godkjenning.

- Dette er så grovt at jeg kan ikke forstå hvordan direktøren ved sykehuset kan bli sittende. Saken er et godt eksempel på hvordan sykehusene tar seg til rette og bruker penger de ikke har, sier fungerende leder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Rune J. Skjælaaen (Sp), til avisen.

- Fikk signaler
Mens Rikshospitalet mener de hadde signaler som kunne tolkes dit hen at Helse Sør-Øst ville godkjenne byggingen, avviser helseforetaket i en rekke dokumenter blankt at det har sendt slike signaler. Snarere tvert imot, heter det fra hovedkontoret på Hamar.

Flere erfarne helsepolitikere på Stortinget mener saken handler om mangel på styring av sykehusene.

- Hvis ledelsen ved Rikshospitalet har startet et byggeprosjekt uten styrets godkjennelse, er det vanskelig å forstå at den administrative ledelsen kan fortsette, sier helsepolitisk talsmann i Høyre, Inge Lønning. Han mener det er en gåte at en så erfaren byråkrat som Åge Danielsen går bak styrets rygg, hvis det er slik det har foregått.

- Åge Danielsen har lagt inn en søknad om sin egen avgang, sier SVs helsepolitiske talsmann, Olav Gunnar Ballo. Han mener det må bli slutt på at det gis tilgivelse når det ikke er gitt tillatelse.

Ulydige styrer
Tirsdag ble det kjent at sykehusene styrer mot et underskudd på 1,5 milliarder kroner i år. Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap) var tirsdag nådeløs mot helseforetakene som bruker mer penger enn de har.

Og heller ikke sykehusstyrene er fredet. Inge Lønning mener Brustad må vise handlekraft og kaste styrene i helseforetakene dersom hun synes jobben de gjør er for dårlig. Lønning mener skandalen ved Radiumhospitalet blir en avgjørende test på Brustads handlekraft.

- Hun kan ikke fortsette å gi foretakene kjeft for at de bryter fastlagte økonomiske rammer uten at det får konsekvenser. Hvis hun mener at styrene er udugelige, har hun én mulighet, nemlig å skifte dem ut, sier Lønning til VG.
Han mener Brustad og regjeringen så langt har premiert dårlig styring. - De foretakene som har styrt dårligst, har fått mest. Det var ikke slik Tore Tønne ønsket at foretaksreformen skulle fungere i praksis, sier Høyre-veteranen.

Behandles av styret
Pasienthotellsaken står på dagsordenen når Rikshospitalets styre har styremøte torsdag. Det ledes av Kristin Ørmen Johnsen som overtok etter Ingar Pettersen som trakk seg mandag for en uke siden.

En ordknapp direktør Åge Danielsen sier til VG at han forholder seg til styret og at han utover det ikke har noen kommentarer.

Entreprenøren PEAB truer med søksmål og krever 28 millioner kroner i erstatning dersom Rikshospitalet skrinlegger byggingen av pasienthotellet.