Grønne sertifikater kan komme på plass i 2010

Olje- og energidepartementet kan ikke si når forhandlingene med Sverige om grønne sertifikater vil starte, men tar mål av seg å ha en sertifikatordning på plass i 2010.

Grønne sertifikater

* Grønne sertifikater er betegnelsen på et markedsbasert virkemiddel for å fremme fornybar energi.

* Produsenter av fornybar energi tildeles grønne sertifikater tilsvarende energimengden de produserer.

* Alle energikjøpere forplikter seg til å kjøpe en viss mengde grønne sertifikater.
* Tanken er at ordningen skal føre til at de mest kostnadseffektive prosjektene innenfor fornybar energi vil bygges ut først.

* Sverige innførte grønne sertifikater fra 1. januar 2005. Det ble vedtatt at Norge skulle ha et grønt sertifikatmarked sammen med Sverige fra 1. januar 2007, men forhandlingene strandet i 2006.

*I desember 2007 vedtok regjeringen å gjenoppta forhandlingene med Sverige.

Norske myndigheter er i gang med drøftinger med svenskene om en felles norsk-svensk ordning for handel med grønne sertifikater. Målet med grønne sertifikater er å gjøre ny fornybar kraftproduksjon som vind-, bio-, bølge- og vannkraft lønnsom.

- Vi er godt i gang med drøftinger, men vi har ikke startet forhandlingene ennå, sier statssekretær Guri Størvold (Sp) til NTB.

Hun håper at de formelle forhandlingene kan komme i gang så raskt som mulig, men Størvold vil ikke komme med noen konkret startdato. Det er svenskenes behov for å se nærmere på konsekvensene av EUs fornybardirektiv, som kom i januar, som ifølge statssekretæren er med på å hale ut forhandlingsstarten.

Fra 2010?
I klimaforliket, som ble inngått på Stortinget tidligere i vinter, har regjeringen forpliktet seg til å gjenoppta forhandlingene innen 1. juli i år. Hvis ikke må norske myndigheter innføre en ny ordning som legger til rette for utbygging av like mye fornybar kraft som en ordning med grønne sertifikater ville ha gjort.

- Jeg er optimistisk, og vi er villige til å strekke oss langt i de kommende forhandlingene, sier Størvold.

Hun medgir at regjeringen etter forhandlingsbruddet med svenskene vinteren 2006 nå legger stor prestisje i å komme til konkrete resultater.

Selv om det fortsatt er mye usikkerhet og regjeringen holder sine posisjoner tett inntil brystet før forhandlingene kan starte, tror Størvold at en sertifikatordning kan være på plass innen 2010.

- Jeg håper selvsagt at ordningen kan komme på plass så raskt som mulig, men pluss, minus 2010 må være mulig, sier Størvold.

Nordisk marked
Tirsdag arrangerte Olje- og energidepartementet seminar om grønne sertifikater. Der fortalte direktør Oluf Ulseth i Statkraft at han håper et felles norsk-svensk sertifikatsystem kan være starten på et større marked.

- Jeg håper at det i sammenheng med den pågående prosessen også utredes muligheten for et nordisk og eventuelt nordeuropeisk marked for grønne sertifikater, sier han.