Tegning: Global Crop Diversity Trust Tegning: Global Crop Diversity Trust

Åpnet verdens viktigste bank

Det såkalte dommedagshvelvet i Longyearbyen, der fjell og permafrost skal beskytte verdens frøarv, ble høytidelig åpnet i Longyearbyen tirsdag.

Statsminister Jens Stoltenberg føler både ære og ydmykhet over å få åpne Svalbard globale frøhvelv, som skal være et sikkerhetsnett for verdens biologiske mangfold. At hele verden velger å lagre frøene i et fjell på Svalbard er ifølge Stoltenberg en viktig tillitserklæring til Norge. På Svalbard får vi nå den viktigste banken i verden.

Fantastiske skatter
- Vi tar vare på menneskehetens viktigste skatter. Her legger vi inn frø og et biologisk mangfold som skal sikre oss matvaresikkerhet selv om vi opplever krig, forurensning, naturkatastrofer og global oppvarming. Det er flott å få lov til å ta vare på slike fantastiske skatter, sa Stoltenberg etter at han sammen med fredsprisvinner Wangari Maathai satte det første innskuddet i frøbanken utenfor Longyearbyen.

Det skjedde ved at de to plasserte den første boksen med frøprøver i hvelvet som er bygd for evigheten. Den svarte boksen inneholdt risfrø fra 104 ulike land og ble det første innskuddet i hvelvet som kan romme 4,5 millioner ulike frøprøver. I løpet av onsdag vil ytterligere 268.000 frøprøver fra hele verden bli plassert i det kalde hvelvet som skal holde en konstant temperatur på minus 18 grader celsius.

Wangari Maathai berømmet opprettelsen av det globale frølageret som en «unik og visjonær» hendelse som vil få stor betydning for en rekke land.

- Det er også et fredsaspekt ved å lagre verdens frø på et sikkert sted, sier fredsprisvinneren.

Jens Stoltenberg karakteriserte hvelvet som verdens forsikringspolise.

- Dette er en Noahs Ark som sikrer det biologiske mangfoldet, sa Stoltenberg under den høytidelige åpningsseremonien.

Viktig symbol
EU-kommisjonens president José Manuel Barroso ville gå enda lenge tilbake i tid da han ga sin karakteristikk av frøhvelvet.

- Dette er en frossen Edens Hage. Her har vi alle frøene som gjør livet mulig på jorden. Dette frøhvelvet er et viktig symbol, at vi her kan bevare alle bevisene for verdens biodiversitet for framtidens generasjoner, sier Barroso.

- Med frøhvelvet håper og arbeider vi for det beste, men planlegger for at det verste kan skje.

Barroso framholder at det globale frøhvelvet først og fremst er viktig for utviklingslandene. Det er disse landene som har størst sjanse for å kunne trenge assistanse fra anlegget på Svalbard.

Bevare mangfoldet
Norge har investert 50 millioner kroner i anlegget som skal fungere som en sentralbank for verdens rundt 1.400 frøbanker. Innsamlingen av frø er finansiert av FN-fondet Global Crop Diversity Trust. Fondet har spilt en nøkkelrolle i å få plassert frøhvelvet på Svalbard.

Fondets leder Cary Fowler understreker at å ta vare på mangfoldet av frø kan bli det viktigste instrumentet for å møte verdens klimautfordring. Det er bare ved å ta vare på biodiversiteten vi vil være i stand til å tilpasse verdens matvareproduksjon til et globalt oppvarmet klima.

Besøkte bre
Etter åpningen i Longyearbyen dro Barroso og Stoltenberg til Ny-Ålesund der de ble mottatt av Kings Bay-direktør Oddvar Midtkandal. Før omvisningen i Ny-Ålesund og orienteringen om norsk polarforskning og klimapolitikk, fikk Barroso se nærmere på den mektige Kongsbreen som slynger seg ned mot Kongsfjorden. Brekanten går nå flere kilometer lengre inn i fjorden enn bare for en generasjon siden. I Ny-Ålesund fikk Stoltenberg og Barroso også en orientering i marinlaboratoriet som brukes av det sterkt internasjonale forskningsmiljøet i Ny-Ålesund.