Politiet bryter loven

Riksrevisjonen slår fast at politiet bryter loven på flere punkter. Blant annet bryter de anbudsreglene innen bygningsarbeider.

Politiet brukte 8,5 millioner kroner på å utbedre asylmottaket på Trandum ved Gardermoen. To firmaer fikk jobben, men det hadde aldri vært noen anbudsrunde. I tillegg ga politiet blaffen i å søke kommunen om byggetillatelse før byggearbeidene startet.

- De bryter regelverket staten har laget for anskaffelser. Det betyr at de ikke har den åpne konkurransen som er forutsatt i Norges og EØS' regelverk, sier avdelingsdirektør Per Engeseth i Riksrevisjonen til NRK.

Riksrevisjonen trekker fram Politiets utlendingsenhet (PU) og mange andre instanser i politi- og justissektoren som bryter loven.

Lånte penger
I et annet tilfelle lånte politiet 3 millioner kroner av gårdeieren for å pusse opp lokalene i Christians Kroghs gate. Pengene forelå ikke i det vanlige budsjettet. Gårdeierens firma fikk også byggeoppdraget uten konkurranse.

- Riksrevisjonen ser alvorlig på dette. Vi har rapportert dette til Stortinget flere ganger, og de har innskjerpet at politiet må skaffe seg bedre kvalifikasjoner på folk som driver med anskaffelser og dokumentere bedre anskaffelsene de gjør, sier Engeseth.

Legger seg flat
Anbudsreglene er også blitt brutt ved innkjøp til Oslo og Trondheim fengsel, og ved innkjøp av møbler og konsulenttjenester.

- Det som må skje, er at man må sørge for at de som har ansvar for innkjøp, både kan og benytter regelverket når man går til anskaffelser, sier statssekretær Terje Moland Pedersen i Justisdepartementet til NRK.
Han lover at dårlig saksbehandling og uryddighet skal bort.