Avviser 100 prosent statsstøtte til «månelanding»

EU-kommisjonen kan ikke godta at prosjekter for CO2-håndtering blir fullfinansiert av staten, fastslår president José Manuel Barroso.

Barroso er svært positiv til Norges satsing på fangst og rensing av CO2, og sier det er nødvendig med statsstøtte for å få slike prosjekter på plass.

- De innebærer en betydelig finansiell risiko og vil kreve statlig støtte. De norske prosjektene for karbonfangst virker veldig lovende. Norge kan regne med EU-kommisjonens fulle politiske støtte for å få disse prosjektene på beina, sa Barroso da han talte under den årlige Europakonferansen i Oslo mandag.

Men i et intervju med NTB fastslår Barroso at han ikke åpner for at de norske prosjektene kan fullfinansieres med offentlige midler.

- Vil EU-kommisjonen godta 100 prosent statsstøtte til slike prosjekter?
- I prinsippet nei. Det er for mye, sier Barroso.

Han understreker samtidig at EU-kommisjonen fortsatt jobber med problemstillingen, og at han ikke vil forskuttere utfallet.

- Vi er klar over at dette er en ny teknologi som krever enorme investeringer, og at deler av det må bli offentlig. Men vi vil også at det skal gjøres med bidrag fra privat sektor. Hvis en teknologi skal være bærekraftig, er det viktig med private bidrag, sier Barroso.

Karbonpartnere
Det er første gang siden Jacques Delors' tid at en sittende kommisjonspresident besøker Norge. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap), som møtte Barroso til samtaler mandag, er helt klar på at statsstøtte er nødvendig for å få til det han har betegnet som månelandingen på Mongstad.

- Det er ikke tenkelig at man får til CO2-renseanlegg i dag uten statsstøtte, selv om det er målet i framtiden, sier Stoltenberg, som merket seg at Barroso er positiv til subsidier.

Den norske statsministeren håper nå Mongstad-anlegget vil bli ett av EUs utvalgte prestisjeprosjekter for CO2-håndtering. Senere i år reiser han sammen med flere andre statsråder til Brussel for å møte EU-kommisjonen for å diskutere et tettere klimasamarbeid mellom Norge og EU.

- Vi ønsker å gjøre Mongstad til noe mer enn bare å rense 1 million tonn CO2 på Vestlandet. Poenget er jo å utvikle en teknologi som gjør at vi kan rense hundrevis av millioner av tonn rundt omkring i verden, sier Stoltenberg.

- Trenger handling
- Vi trenger umiddelbar og forebyggende handling mot klimaendringer. Norge er ledende på fangst og lagring av CO2, og vi har diskutert hvordan vi best kan samkjøre våre planer med de norske planene, sier Barroso.

I fjor vedtok EU å etablere inntil tolv demonstrasjonsanlegg for CO2-håndtering i Europa, og StatoilHydros planlagte karbonfangst på Mongstad kan inngå i denne etableringen. I alle fall ønsker Stoltenberg et tettere samarbeid med Brussel.

- Vi håper EUs prosjekter kan samkjøres med våre prosjekter. Kanskje kan vi få til en arbeidsdeling der vi forsker på litt ulike ting og utveksler kunnskap og testresultater, sier han.

José Manuel Barroso fikk flere spørsmål om norsk EU-medlemskap under Oslo-besøket mandag. Han sa han ble skuffet da Norge i 1994 sa nei til et dokument han selv hadde vært med å forhandle fram.

- Vi vil bli veldig glad hvis dere ønsker å bli med i EU, men det er helt og holdent opp til det norske folk, og vi har full respekt for deres avgjørelse. Norge kan bli medlem i morgen hvis det er ønskelig, sier Barroso.