EU og Norge kan bli karbonpartnere

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) håper den rødgrønne månelandingen på Mongstad vil bli ett av EUs utvalgte prestisjeprosjekter for CO2-håndtering.

Senere i år reiser han sammen med flere andre statsråder til Brussel for å møte EU-kommisjonen for å diskutere et tettere klimasamarbeid mellom Norge og EU.

- Vi ønsker å gjøre Mongstad til noe mer enn bare å rense 1 million tonn CO2 på Vestlandet. Poenget er jo å utvikle en teknologi som gjør at vi kan rense hundrevis av millioner av tonn rundt omkring i verden, sier Stoltenberg, som mandag tok imot EU-kommisjonens president José Manuel Barroso til samtaler i Oslo.

- Trenger handling
- Vi trenger umiddelbar og forebyggende handling mot klimaendringer. Norge er ledende på fangst og lagring av CO2, og vi har diskutert hvordan vi best kan samkjøre våre planer med de norske planene, sier Barroso.
I fjor vedtok EU å etablere inntil tolv demonstrasjonsanlegg for CO2-håndtering i Europa, og StatoilHydros planlagte karbonfangst på Mongstad kan inngå i denne potten. I alle fall ønsker Stoltenberg et tettere samarbeid med Brussel.

Statsstøtte
- Vi håper EUs prosjekter kan samkjøres med våre prosjekter. Kanskje kan vi få til en arbeidsdeling der vi forsker på litt ulike ting og utveksler kunnskap og testresultater, sier Stoltenberg.

Han legger til at Barroso under møtet ikke var negativ til statlige subsidier til prosjekter som det på Mongstad.

- Han sa at de nå formelt skal gå gjennom den statsstøtten Norge planlegger å gi, men at de er positive til at man må kunne gi statsstøtte til denne type anlegg. Det er jo ikke tenkelig at man får til CO2-renseanlegg i dag uten statsstøtte selv om det er målet i framtiden.