Krever forklaring etter mye togtrøbbel i Oslo

Store togforsinkelsene bekymrer Samferdselsdepartementet som vil ha en forklaring. Også på Stortinget har flere mistet tålmodigheten.

- Nå har vi bedt Jernbaneverket komme med en vurdering av hva som er årsaken til disse stansene, sier statssekretær Erik Lahnstein (Sp) i samferdselsdepartementet til NTB.

Femte gang
Mandag ble pendlere i Oslo og kommunene rundt i Akershus rammet av nok et togkaos. Mellom 30.000 og 50.000 reisende var uten togforbindelse da brann i en ledning på Skøyen førte til full stans.

Dette er femte større forsinkelse som har rammet pendlertrafikken på Østlandet etter nyttår.

Onsdag må samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) svare under Stortingets spørretime på hvorfor det ikke skjer noe til tross for gjentatte forsinkelser.

- Jernbaneverket kan ikke fortsette å unnskylde seg med slitasje og gammelt utstyr. Jernbaneverket må bestemme seg for om de kan drive dette innenfor nåværende budsjett. Hvis ikke, må de vurdere stillingene sine, sier stortingspolitikere Jan Bøhler (Ap).

Bøhler sendte sitt spørsmål etter forrige togstans onsdag for under en uke siden.

Stortingsmelding
Borghild Tenden (V), nestleder i Stortingets transport- og kommunikasjonskomité, mener at publikum må kunne stole på at togene går etter tabellen.

- Slik kan det ikke fortsette. Jeg tror reisende nå er kraftig lei av alle forsinkelsene og innstillingene på grunn av feil og mangler på jernbaneverkets anlegg. Folks tålmodighet renner ut, og på meg virker det ikke som om Jernbaneverket har kontroll over situasjonen, sier Tenden.

Hun oppfordrer kollegene på Stortinget til å støtte forslaget om en egen handlingsplan i form av en stortingsmelding for jernbanen i Oslo-området.
Statssekretær Erik Lahnstein mener en egen stortingsmelding er unødvendig, og at forsinkelsene vil bli tatt opp i den nasjonale transportplanen som, ifølge tidsplanen, skal legges fram i desember.