Boligene går unna

Det var spådd et tørt boligmarked, men boligene tas unna, sier eksperter.

Boligmarkedet skulle flomme over av usolgte boliger i januar og februar, skriver Dagens Næringsliv. I høst hopet det seg opp med usolgte boliger på markedet. En del av disse ble trukket fra nettet før jul. Dermed spådde mange at det ville komme et kjempeslipp av boliger på nyåret.

Så langt ser ikke det ut til å ha skjedd.

Det totale antallet bruktboliger på markedet er fortsatt langt lavere enn toppnivået ifjor høst. På det meste var det drøyt 17.000 boliger i markedet, mens det i januar var 14.000. I dag har tallet på Finn.no steget til 15.149.

- Økningen i antall boliger på Finn.no er nok mer normal enn jeg fryktet. Så jeg frykter ikke lenger noen stor opphopning og overutbud. Markedet tar godt unna det som legges ut, men det er likevel klart mer selektivt nå enn for ett år siden, sier administrerende direktør Odd Nymark i Eiendomsmegler 1 Oslo/Akershus til DN.

- De fleste selgerne har fått med seg at prisene har sunket, og aksepterer at de får litt mindre betalt for boligene sine nå enn om de hadde solgt for ett år siden, sier Nymark.

- Ketchupeffekten har skjedd, men den ble ikke så stor som mange fryktet. Det store tilbudsløftet som kom i høst har stabilisert seg, og ser ikke ut til å vokse ytterligere, så meglerne har nok rett i at det tas unna, sier partner Bjørn Erik Øye i analysebyrået Prognosesenteret til avisen.

Han mener januarmåneden i boligmarkedet på mange måter ble normal, selv om prisveksten ble noe mindre enn vanlig. Boligprisene steg tre prosent i januar. I perioden 2003-2006 steg prisene fire prosent i januar, mens de la på seg hele fem prosent i januar ifjor. Dermed falt faktisk prisene 0,4 prosent korrigert for sesongvariasjoner.

Han forventer fortsatt at boligprisen skal opp fem prosent i 2008.
Statistisk sentralbyrå er langt mindre positive. I prognosene som ble lagt frem denne uken nedjusterte byrået boligprisveksten for i år fra 7,1 til 2,9 prosent. I tillegg mener SSB at realprisveksten blir negativ de neste årene.