Tegning: Global Crop Diversity Trust Tegning: Global Crop Diversity Trust

Klar til å ta imot verdens frøarv

I en for anledningen kunstnerisk opplyst fjellhall ved foten av Platåfjellet ved Longyearbyen gjøres det klart til å ta imot verdens frøarv.

Svalbard Globale Frølager

* Svalbard Globale Frøhvelv blir verdens største globale samling av matfrø. Lageret som er plassert en knapp kilometer fra flyplassen i Longyearbyen skal fungere som en «sentralbank» for verdens frø.

* Fra før av finnes omtrent 1.400 frøbanker i verden, men ingen av dem kan fungere som sikkerhetsnett for hele verden.

* Frø fra nytteplanter verden over kan settes om «innskudd» i den globale banken på Svalbard. Nasjonene eller institusjonene som sender frø til Svalbard skal fortsatt eie dem. Ingen andre kan gjøre uttak fra banken.

* Anlegget består av tre separate fjellhaller, som hver har plass til 1,5 millioner frøprøver, og er sprengt inn i fjellet der «Gruve 3» lå tidligere. Frøprøvene skal fryses ned til minus 18 grader, og få strøm fra energiverket i Longyearbyen. Permafrosten sikrer en permanent temperatur på minus 3-4 grader dersom strømmen svikter.

* Den norske regjeringen har bidratt med 50 millioner kroner til anlegget. I tillegg har Bill Gates stiftelse bidratt med 30 millioner dollar til et fond som skal finansiere lagringen av nytteplantene på Svalbard.

I de kalde fjellhallene skal frø fra mat- og nytteplanter fra hele verden oppbevares som en sikkerhetsforanstaltning. Det spesielle med frøbanken som tirsdag åpnes av statsminister Jens Stoltenberg og fredsprisvinner Wangari Maathai er at frøhvelvet på Svalbard blir en bank for andre frøbanker.

Sikkerhetslager
- Dette er selve sikkerhetslageret for frøbanker rundt om i verden. Dette blir sentralbanken for alle de frøbankene som ligger i områder som er utsatt for naturkatastrofer, menneskeskapte katastrofer, eller rett og slett at frø dør på grunn av styringen av disse frøbankene, sier driftsleder for anlegget, Ola Westengen, til NTB.

De hvitmalte velvingene som ligger 120 meter inne i Platåfjellet gir også en annen form for beskyttelse av frøene enn den fysiske beskyttelsen fra solid fjell. Permafrosten som omslutter anlegget gir sørger for at temperaturen holder seg på konstant tre-fire kuldegrader dersom det elektriske fryseanlegget skulle svikte.

Solid
Frøhvelvet som av internasjonal presse har fått merkelappen «dommedagshvelvet» skal kunne motstå det meste fra havnivåstigning som følge av global oppvarming til terrorangrep med raketter.

- Stort sikrere enn dette går det ikke an å få det. Langt inne i fjellet her med permafrosten som en naturlig backup om strømmen skulle gå. Det er også bevegelsesdetektorer, gassdetektorer her, og vi følger med på temperaturen dersom noe skulle skje, sier Westengen.

Han medgir at norgeshistoriens kraftigste jordskjelv med episenter bare drøye 140 kilometer unna sist torsdag satte en støkk i frøbankledelsen.

- Ingen kan vel la vær å bli overrasket over et så stort jordskjelv. Men det ble veldig fort klart for oss at frøhvelvet var i beste stand. Geologer som vi jobber med har forsikret oss om at slik kommer det til å være i framtid, sier Westengen før han tar NTB inn til «det aller helligste».

Forseglet
Der står bare en rad tomme reoler. Men det er her poser med 500-1000 frø skal legges i en forseglet boks og oppbevares for evigheten. Selve laget skal kjøles ned til minus 18 grader som er den temperaturen som gir frøene lengst holdbarhet.

Frøhvelvet på Svalbard tilbyr passiv oppbevaring av frøene så lenge innskyterne i den globale frøsentralbanken ønsker det. Hvelvet i Longyearbyen er ingen genbank, men et sikkert lager for duplikater av frø som fra før av finnes i verdens rundt 1400 frøbanker.

God plass
Alle er invitert til å gjøre innskudd i sentralbanken på Svalbard. Det er et viktig prinsipp at eiendomsretten til frøene ligger hos dem som har sendt frøene til det arktiske lageret.

- Vi registrerer og katalogiserer frøene, og setter de på hyllene, og der skal de stå, sier Westengen.

Og han har plass nok. Hvelvene i Longyearbyen kan romme 4,5 millioner frøprøver. Dette en kapasitet som tilsvarer dobbelt så mye enn den variasjonen av frø som man tror er lagret i samtlige frøbanker i verden.