Vil ha tre alternativer

Forbrukerrådet krever at det tilbys tre oppvarmingsalternativer i nye boliger.

I en undersøkelse i regi av faktagruppa i Forbrukerrådet ble det avdekket at seks av ti nye borettslag har kun elektrisitet som oppvarming.

- Undersøkelsen vår viser at utbyggerne har altfor lite fokus på energivalg. De bør være mer opptatt av å bygge fremtidsrettet, og tilby boligeierne varige løsninger som ivaretar bokvalitet, miljøet og boligens markedsverdi, sier underdirektør Roger Helde i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet krever nå at det skal tilbys minst tre oppvarmingsalternativer i nye boliger. Bare to av 70 boligprosjekt i undersøkelsen tilfredsstiller dette kravet.

Forbrukerrådet har forbedret sine nettsider på forbrukerportalen som skal bevisstgjøre boligkjøperne til å gjøre bedre valg og stille krav til utbyggerne (www.forbrukerportalen.no/bolig/)

- Kompetansen hos boligkjøperne må bli bedre, sier Roger Helde.

Seks av ti boligprosjekt har kun elektrisitet som oppvarming. Fem av 70 prospekt opplyser ikke om hvilke oppvarmingskilder det er, men det er trolig kun elektrisitet i disse.
Hvert tredje (24 av 70) har minst to forskjellige oppvarmingskilder, mens ytterligere noen få har mulighet for alternativ til elektrisitet (gassrør el. lign)

  • Kun elektrisitet: 38 (54 %, 61 % hvis man tar med "ikke oppgitt")
  • Mulighet for alternativ til elektrisitet: 3 (4 %)
  • Minst to forskjellige oppvarmingskilder: 24 (34 %)
  • Ikke oppgitt: 5 (7 %, men trolig kun el i alle disse også)