Energi og miljø viktig for Mesterhus

- Energi og miljø har alltid vært viktige begreper for Mesterhus. På mange måter har vi vist vei, sa kjededirektør Arve Solheim på Mesterhus-konferansen på Svalbard.

 

- Nå kan man nesten ikke åpne en avis eller høre en nyhetssending uten å bli møtt med debatter og krav om nye miljøtiltak. Dette gjelder også boligbransjen. Vår målsetting er ambisiøs. Alle Mesterhus skal tetthetsmåles og vi skal bli flinkest i klassen, fortsatte Solheim som sa at de bedrifter som allerede har innført dette har fått håndverkere som har gått inn dette arbeidet med stor entusiasme og stolthet.

- Vi er godt rustet ved at vi gjennom det siste året har utarbeidet nye tekniske detaljer, vi har omprosjektert hustyper samt at vi har gjennomført omfattende opplæring i medlemsbedriftene. Vår tidligere tekniske sjef Lars Myhre har gjort en kjempejobb (han har nå begynt Boligprodusentenes Forening).

- I forhold til overgangsperioden for nye tekniske forskrifter ligger vi godt an. På mange måter er det en liten bygningsmessig revolusjon det som nå skjer. Alle i næringen må sette seg inn i det nye regelverket. Det er spesielt viktig at håndverkerne får nødvendig opplæring. Man bør starte å praktisere etter de nye bestemmelsene allerede nå, sa Solheim som også var opptatt av at underentreprenører og andre samarbeidspartnere blir drillet i de nye bestemmelsene.

- For vår del vil vi fortsette kursvirksomheten, sa han.

- Vi er sikre på at miljø og energisparing vil ha sterkt fokus i fremtiden. De krav vi nå har fått kan bare være en begynnelse. Det er vel bare et tidsspørsmål før det blir forbudt å bryuke olje til oppvarming av hus.

- I løpet av 2007 ble det ferdigstilt ett svanemerket Mesterhus. Det ble igangsatt 20 og solgt seks slike hus i Oslo, Sandefjord, Ørsta og Valderøy. Det er i tillegg igangsatt bygging av 349 Mesterhus lavenergiboliger. Dette er nok ny rekord i Norge, men etterspørselen kan fortsatt ikke sies å være kundedrevet, sa Solheim som også innrømmet av etterspørselen etter EAT Svanemerkede hus fortsatt er dårlig. Men dette kommer. Men for å kunne bygge slike hus trengs det skikkelig byggmestere, fortsatte han.