Feil statistikk ga prishopp på bolig

Misvisende statistikk gjør at boligprisene har steget mer enn de ellers ville gjort, ifølge Forbrukerrådet.

 

- Boligrisene i fjor sommer var høyere enn det var grunnlag for. Meglerne var ganske flinke til å skjule det faktum at markedet var i ferd med å snu, sier underdirektør Vidar Holm, i Forbrukerrådet til Bergens Tidende.

I oktober i fjor fortalte statistikken fra meglerbransjen at det tok 26 dager å selge bolig i Bergen. Det er et relativt normalt nivå. Pristoppen var imidlertid nådd et halvt år før, i april.

- Mange boliger gikk for altfor høy pris etter at markedet hadde snudd, sier Holm.
Ifølge meglerbransjens statistikk tok det 13 dager å selge bolig i Bergen i februar i fjor. Tall for forrige måned viser at tallet hadde steget til 47 dager.
Statistikken tar imidlertid kun høyde for liggetiden fra siste annonse til salget blir gjennomført. Dermed undervurderes omsetningshastigheten.

- Når omsetningshastigheten kommer ned i 13 dager, skapes det et inntrykk av at det haster å kjøpe bolig. Prisene skal opp, her er det ikke nok til alle, så det er bare å kaste seg på, sier Vidar Holm.

Sjeføkonom Harald M. Andreassen i First Securities sier statistikken fra meglerbransjen i ytterste konsekvens kan føre til at selgeren får en lavere pris for boligen.
- Inntrykket som skapes i statistikken, kan stresse folk til å selge raskere enn de strengt tatt trenger. Selgerne kan tro de er tapere når de ikke er det, sier han.