3 milliarder til lønnsløft for kvinner

Likelønnskommisjonen foreslår at regjeringen bidrar med 3 milliarder kroner for å gi kvinnedominerte yrker i offentlig sektor et lønnsløft.

Tiltak for likelønn

* Likestillingsloven og Likestillings- og diskrimineringsombudet styrkes.
* Lønnsløft for kvinnedominerte yrker i offentlig sektor.
* Partene i arbeidslivet anbefales å sette av midler til kombinerte lavtlønns- og kvinnepotter.
* Likere deling av foreldrepermisjonen: En tredel til far, en tredel til mor og en tredel valgfritt fordelt.
* Tariffestet rett til lønnstillegg for foreldre som tar ut foreldrepermisjon
* Økonomisk støtte til virksomheter som vil øke kvinneandelen blant ledere.
(Kilde: Likelønnskommisjonens rapport) 

 

Siden midten av 1980-tallet har lønnsgapet mellom menn og kvinner i Norge vært stabilt på rundt 15 prosent, slår Likelønnskommisjonens rapport «Kjønn og lønn» fast. Kommisjonen peker på at noe av årsaken til dette er at forhandlingsmodellen mellom partene i arbeidslivet opprettholder stabile kjønnsrelasjoner – også mellom menn og kvinner.

Kommisjonen foreslår at regjeringen nå må åpne lommeboken og bla opp 3 milliarder kroner for å skape likelønn mellom menn og kvinner. Forslaget blir godt mottatt av de statsansattes fagforeninger.

Etterlyst lenge
– Dette forslaget er vi fornøyd med. Vi har sagt lenge at lønnsgapet mellom kvinner og menn ikke løses gjennom tradisjonelle lønnsforhandlinger. Vi krever at den rødgrønne regjeringen kommer med en konkret lønnsløftsplan, og vi forventer at regjeringen nå følger opp Likelønnskommisjonens forslag, sier leder i Norsk Sykepleierforbund, Lisbeth Normann, til NTB.

– Mange kvinner i offentlig sektor kan glede seg over dette forslaget, sier Anders Folkestad, leder i Unio – hovedorganisasjonen for universitets- og høyskoleutdannede.

Han mener at regjeringen ikke kan si nei til et grep som har vært etterlyst lenge.

Statsråd Trond Giske (Ap), som styrer Barne- og likestillingsdepartementet midlertidig, er forsiktig med å komme med å love noe.

– Vi kommer til å gå gjennom denne utredningen nøye. Den vil også bli sendt ut på bred høring med frist til høsten. Etter det vil regjeringen ta fatt på arbeidet, sier Giske.

Ikke kompensasjon
De 3 ekstra milliardene rekker til et lønnsløft for rundt 100.000 kvinner. Lønnsøkningen skal først og fremst gis til kvinner i yrker hvor mer enn to tredeler er kvinner. Dermed er sykepleiere, førskolelærere og lærere i målgruppen.

– Lønnsløftet forutsetter en inntektspolitisk avtale om at lønnsveksten i offentlig sektor kan være høyere enn i privat sektor. Partene i arbeidslivet må også avtale at nye lønnsforhold mellom grupper ikke utløser kompensasjonskrav, sa Likelønnskommisjonens leder, tidligere Sp-leder Anne Enger, da hun la fram kommisjonens rapport torsdag.

Mer pappaperm
Kommisjonen mener et annet tiltak for å utligne lønnsgapet mellom kvinner og menn er å sikre at mødre og fedre deler foreldrepermisjonen likere. Den foreslår å dele foreldrepermisjonen i tre like store deler, en tredel til mor, en tredel til far, mens den siste tredelen kan fordeles valgfritt.

– Regjeringen bør også vurdere om taket på 6G i permisjonspenger heves for å unngå negativ innvirkning på småbarnsforeldres økonomi. Det bør også vurderes om fedre bør tildeles selvstendige rettigheter til foreldrepenger, skriver kommisjonen i sin rapport.

– Vi mener å kunne dokumentere at lønnsgapet mellom kvinner og menn oppstår i den fasen hvor de blir småbarnsforeldre. Mødre blir hengende etter og fedre rykker fra i denne perioden. 40 prosent av lønnsgapet mellom kvinner og menn i privat sektor og 20 prosent i offentlig sektor skyldes denne fasen, sier Enger.