748 bensinstasjoner nedlagt på ti år

748 bensinstasjoner er nedlagt siden 1997. Kjedene får skylda, og resultatet er store prisforskjeller mellom by og bygd.

 

I 1997 var det 2,127 bensinstasjoner her i landet, men i 2006 var det bare 1.379 igjen.
Det viser ferske tall fra Bensinforhandlernes Bransjeforening (BBF). Administrerende direktør Jan Carho mener de fire store forhandlerkjedene har skylda, og det er også de som skaper de store prisforskjellene på drivstoff mellom by og bygd.

- Når stasjoner blir lagt ned, forsvinner også konkurransen om kundene i distriktene. Priskrigen på drivstoff er styrt av kjedene, og det er slik sett forhandlerkjedene som bestemmer at prisene på drivstoff skal være mye lavere i sentrale strøk, seier Jan Carho i BBF til Nationen.

- Hvis omsetningen på stasjonene ikke er høy nok, vil ikke kjedene levere drivstoff, og forhandlerne mister også kortautomatene. Kjedene har full kontroll og presser mange til å legge ned, sier Carho.

I sentrale strøk får forhandlerne støtte til å senke drivstoffprisene i krigen om kundene. Det får ikke forhandlere i distriktene.

- Priskrigen blir finansiert av kjedene, og slik sett er det indirekte de som sørger for at prisen på bensin og diesel er vesentlig lavere i sentrale strøk enn i distriktene, sier Jan Carho.