Stor spredningsfare

Mange huseiere og beboere er ikke klar over den store spredningsfaren ved branner i rekkehus. Det bekymrer Norsk brannvernforening. 

- Vi vet at en del eldre rekkehus ikke har solide nok brannskiller mellom leilighetene. Dette gir økt risiko for storbrann dersom ulykken først er ute, sier adm. direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Han ønsker ikke å skape frykt, men mener det er viktig at eiere av rekkehusleiligheter er oppmerksom på spredningsfaren ved brann. Noe av problemet ved mange eldre rekkehus er at leilighetene enten mangler brannskille mot loft eller på loftet mellom leilighetene. Det finnes også grelle eksempler på egenoppførte boder, terrasser, overbygg og lignende som bidrar til økt spredningsfare.

- Vi forventer ikke at den enkelte huseier skal være spesialist på brannteknikk. Men mangler brannskille mot loft eller på loftet mellom leilighetene, kan det være grunn til å kontakte fagfolk for en brannteknisk vurdering av hva som kan og bør gjøres, poengterer Kalheim.

Han advarer samtidig kreative hobbysnekkere mot å føre opp bygningskonstruksjoner som kan være i strid med byggeforskriftene.

I henhold til byggeforskriftene skal brannskiller mellom leiligheter i rekkehus kunne stå i mot en brann i 30 minutter uten aktiv slokkeinnsats. Hvert år oppstår det likevel rekkehusbranner som sprer seg til andre leiligheter til tross for rask utrykning fra brannvesenet.

- At rekkehusbranner hittil ikke har ført til tap av menneskeliv i andre leiligheter enn der brannen startet, er mye takket være rask innsats fra nettopp brannvesenet. Men dette må ikke bli en sovepute for eiere av rekkehusleiligheter, advarer Kalheim.

Han peker på tidlig varsling som helt avgjørende for å kunne begrense en rekkehusbrann. Utover det lovpålagte kravet om en røykvarsler og slokkeutstyr i hver leilighet, anbefaler Brannvernforeningen minst en røykvarsler i hver etasje koblet sammen i serie, slik at alle gir alarm samtidig.