Stoltenberg forskrekket NHO mer enn Flåthen

Statsministerens utspill om å utrede en bedre tjenestepensjon skapte tirsdag sterkere reaksjoner i NHO enn kravene fra LOs representantskap.

- I stedet for å bidra til å løse den floken som oppsto da LO nektet å akseptere Stortingets pensjonsforlik har statsministeren bare forverret situasjonen, sier direktør Finn Bergesen jr. til NTB.

Han mener det nå er helt påkrevd at regjeringen og Stortingets flertall avklarer om pensjonsforliket fortsatt gjelder.

- Da AFP i sin tid ble innført inviterte partene i arbeidslivet regjeringen til å bli med som en tredje part. Nå har politikerne vedtatt et bredt pensjonsforlik og invitert partene i arbeidslivet til å være med. Det er en helt annen situasjon, sier Bergesen.

I tillegg lanserer så statsministeren bare dager før forhandlingene skal begynne et forslag om å vurdere en enda bedre tjenestepensjon enn den som ble innført i 2006.

Hvorfor kommer dette forslaget nå, spør NHO-sjefen som imøteser helt konkrete og gode argumenter før han i det hele tatt vil vurdere om NHO kan delta i et slikt utvalg.

Vanskeligste på 20 år
Etter dagens utspill fra Youngstorget ser NHO-sjefen for seg det vanskeligste oppgjøret på 20 år. Den gang varslet arbeidsgiverne lockout mens «jernmannen» Lars Skytøen ga uttrykk for fagbevegelsens holdning med å slå neven i bordet for åpent kamera.

- Det er selvsagt ikke noe i veien for at LO og NHO kan forhandle, men vi kan ikke på korporativt vis forhandle bort effekten av et stortingsvedtak som alle partier unntatt Frp står bak, sier Bergesen.

Han mener det er åpenbart at regjeringen som en tredje part nå må komme langt tidligere inn i årets oppgjør enn det i hvert fall NHO hadde tenkt seg.
Bergesen avslår å kommentere antydninger om at det kan forhandles om en egen AFP-ordning for «slitere» i tillegg til den ordning pensjonsforliket skisserer.

- Nå må partene møtes slik at noen helt sentrale spørsmål kan bli avklart. I mellomtiden håper jeg det også kan skje en avklaring rundt de krav LO har fremmet og som ikke har adresse til NHO, men til Stortinget, sier NHO-sjefen.

Uakseptable
Han mener kravene er uakseptable og sier det ikke er mulig å forhandle alene med LO om kravene slik de er utformet.

- Det fremmes nå krav som det er umulig å imøtekomme fordi de strider mot pensjonsreformen som Stortinget har vedtatt. Det sier seg selv at vi ikke kan overprøve Stortinget, sier NHO-sjefen.

Bergesen peker samtidig på at lønnskravene, selv om de ikke er konkret utformet, kan bli problematiske. Han begrunner det med den sterke lønnsøkningen i 2007 og industriens konkurranseevne.

- Den økonomiske utviklingen i en rekke land tyder på at veksten er i ferd med å stoppe opp. Samtidig frykter sentralbanken at et for romslig lønnsoppgjør kan legge grunnlaget for økt inflasjon og dermed renteøkninger.

- I sin årstale varslet sentralbanksjefen at resultatet av lønnsoppgjøret kan bli nye renteøkninger. Det er ikke så lenge siden årene 2002 og 2003 da tusenvis av industriarbeidsplasser forsvant etter kraftige lønnsøkninger, høye renter og sterkere krone.

Det bør vi også ta med oss når forhandlingene begynner, sier NHO-sjefen.