EU-arbeidskraft i hver tredje bedrift

En av tre norske bedrifter har arbeidstagere fra EU-land ansatt. 

En undersøkelse gjennomført for NAV EURES, viser at 29 prosent av norske bedrifter benyttet arbeidskraft fra ett eller flere EU-land i løpet av det siste året og stadig flere blir fast ansatt.

Næringslivets bruk av EU-arbeidskraft økte med tre prosentpoeng det siste året. 34 prosent av bedriftene mener det er sannsynlig at de vil benytte EU-arbeidskraft kommende år. For ett år siden sa 32 prosent det samme.

- I flere år har vi sett en klar økning i bedrifters bruk av arbeidskraft fra EU. Samtidig ser vi tendenser til større bransjevise variasjoner i behovet for EU-arbeidskraft fremover. Det kan derfor ikke utelukkes et taktskifte i næringslivets bruk av EU-arbeidskraften, sier arbeids og velferdsdirektør Tor Saglie.

Det er færre i bygg- og anleggsbransjen som planlegger bruk av EU-arbeidskraft fremover, sammenlignet med faktisk bruk siste år. I tillegg har industrien og hotell og restaurantbransjen lavere forventningene til bruk av EU-arbeidskraft nå enn for 12 måneder siden.

Får faste stillinger
Annenhver bedrift ansetter EU-arbeidstakeren i fast stilling. Dette er den vanligste tilknytningsformen og økte med tre prosentpoeng siste år. 18 prosent rekrutterer via vikarbyrå og 12 prosent ansetter midlertidig. Bruk av tjenestekjøp falt kraftig fra 19 til 12 prosent siste år.

- Stadig flere bedrifter ansetter arbeidstagerne fra EU i faste stillinger. Dette kan tyde på at både norske arbeidsgivere og utenlandske arbeidstagere har et langsiktig perspektiv på arbeidsforholdet. Vi vet fra tidligere spørreundersøkelser at ni av ti bedrifter er fornøyd med denne arbeidskraften, sier Saglie.

Reddes av Øst-Europa
Av bedriftene som brukte arbeidskraft fra EU det siste året, har 44 prosent brukt polsk arbeidskraft - en kraftig økning fra 35 prosent i fjor.

Dernest følger svensker med 33 prosent, fulgt av tyskere med 22 prosent. Litauen er nå på fjerdeplass med 13 prosent og passerte i år både Danmark og Storbritannia.

- Vi ser en kraftig økning i bedrifters bruk av polsk arbeidskraft. Svensk og tysk arbeidskraft holder seg på et stabilt nivå, mens mange andre land viser en nedgang. Norge bør være forberedt på en tøffere kamp om den europeiske arbeidskraften, sier Saglie.

Behov i mange bransjer
Det er i størst grad primærnæringene som benytter europeisk arbeidskraft hvor 49 prosent har rekruttert fra Europa, etterfulgt av bygge- og anleggsvirksomhet med 44 prosent og hotell- og restaurantbransjen med 42 prosent. Varehandelen har i minst grad benyttet europeisk arbeidskraft med 20 prosent.

Rogaland ligger på topp i landet hvor 37 prosent av bedriftene har benyttet arbeidskraft fra EU det siste året. Sogn og Fjordane og Aust-Agder følger deretter med 35 prosent. Bedriftene i Nord-Trøndelag ligger på bunn, hvor 16 prosent rekrutterte europeisk arbeidskraft.

Undersøkelsen er gjennomført av Perduco for NAV EURES blant et representativt utvalg på 2000 bedrifter i november og desember 2007. Tilsvarende undersøkelser er gjennomført halvårlig siden 2004.

EURES er et europeisk arbeidsformidlingsnettverk som bistår arbeidsgivere og arbeidstakere i forbindelse med formidling av arbeidskraft innen EU-/EØS-landene.