Trenger mer tid på å anslå Terra-tap

Terra-kommunene har bedt om utsettelse i to uker med å beregne ytterligere tap. I slutten av uken starter den eksterne granskingen av Rana kommunes Terra-disposisjoner.

Ordfører Kjell Idar Juvik i Hemnes kommune bekrefter overfor NTB at samtlige Terra-kommuner har bedt om 14 dager ekstra på å anslå foreløpige tap de vil lide som følge av Terra-skandalen.

Hemnes er en av de åtte kommunene som er rammet av Terra-skandalen. Innen 15. februar skulle de åtte kommunene lagt fram et foreløpig anslag over hvor mye de vil tape på investeringene i amerikanske risikopapirer via Terra Securities.

- Loven gir anledning til utsettelse i 14 dager, sier Juvik.

I motsetning til flere andre Terra-kommuner har Hemnes kommune oversikt over hva kommunene maksimalt risikerer å tape på investeringene som er foretatt gjennom Terra Securities. Kommunens maksimale tap vil bli på 69,4 millioner kroner, ifølge Juvik.

Verre i Narvik
For gjeldstyngede Narvik kommune kan regningen stige fra 46 millioner kroner til 200 millioner kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Narvik kommune har ennå ikke oversikt over hva det er mulig å få solgt risikopapirene for, og dermed er det vanskelig å anslå tapene, ifølge kommunens nye administrasjonssjef, Wiggo Lauritzen.

Rana kommune har besluttet å gjennomføre en intern gransking av kommunens Terra-disposisjoner. Leder Allan Rognan i Rana kommunes kontrollkomité sier til NTB at komiteen nå har innhentet tilbud fra flere tilbydere. Hvem som får granskerjobben avgjør kontrollkomiteen tidligst i slutten av uken.

En tilsvarende ekstern gransking i Terra-kommunene Haugesund, resulterte for kort tid siden i skarp kritikk av kommunens rådmann og kommunerevisor. Rådmannen i Haugesund gikk av som følge av kritikken.

Forlenget frist
Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) ga i utgangspunktet kommunene fire år på å dekke inn tapene de vil bli påført som følge av Terra-investeringene. Dette innebærer at tapet må føres i 2007, og at det innen 2011 må være dekket inn.

Kravet er i samsvar med bestemmelser i kommuneloven, men statsråden har senere åpnet for at fristen kan bli forlenget, etter en individuell vurdering av tapstallene og de enkelte kommunenes mulighet til å opprettholde et forsvarlig tjenestetilbud til innbyggerne.

Flere frister
I tillegg til fristen med å utarbeide et foreløpig anslag over tapene, har Terra-kommunene tre andre frister å forholde seg til:

Innen 1. mars må de i tillegg ha utarbeidet en plan for å komme seg ut av risikoinvesteringene.

Innen 1. juli må de legge fram endelig regnskap for 2007 og en plan for inndekningen av de tap de blir påført.

Deretter vil departementet vurdere hver enkelt av de åtte kommunen for å se om de har behov for å få forlenget fristen på fire år med å dekke inn tapene de vil lide i kjølvannet av Terra-skandalen, ifølge kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp).