Ta vare på sprengstoff-historien

Det vil være trist om historien til Dyno Nobel i Norge blir fjernet fra overflaten på grunn av kortsiktig økonomisk vinning. Det kan skje dersom de nye eierne til den gamle sprengstoff-fabrikken får viljen sin. Det australske gruveselskapet Oricia Mining har søkt om rivningstillatelse for bygningene på gamle Engene sprengstoffhistoriske industrimuseum på Sætre i Hurum.

 

Der oppbevares ikke mindre enn 1 360 hyllemeter med gamle dokumenter. Heldigvis har Buskerud fylkeskommune vedtatt midlertidig fredning. Etter vårt syn må det varig fredning til. I disse hyllene ligger mye dokumentasjon på hvordan nye Norge er bygget opp.

I en åpen verden kan vi ikke motsette oss at norske bedrifter kjøpes opp av utlendinger. Men vi kan ikke godta at utenlandske bedrifter ødelegger norsk historie. Personlig kjenner vi så mange mennesker som har jobbet i Dyno Nobel, at vi vet at det som nå kan skje vil være en personlig katastrofe også. Mange har lagt igjen livet sitt for denne bedriften som har vært så viktig i oppbyggingen av det moderne Norge. Det er viktig å høre deres røst også i denne saken.

Det må være mulig å utnytte det gamle industriområdet på Sætre på en slik måte at de gamle historiske bygningene fortsatt kan stå. Eierne begrunner også rivningen med at det fortsatt kan være en risiko for sprengningsulykker. Vi forutsetter at man i 2008 har kompetanse til å rydde opp slik at en slik risiko kan elimineres.

Vi har vært veldig opptatt av at man i bygge- og anleggsnæringen også tar vare på historien. Det er årsaken til at vi i Byggeindustrien har engasjert oss sterkt i å sikre historisk materiale. Det har vi bl a gjort gjennom utgivelsen av en rekke bøker. Vi har hele tiden også vært en varm forsvarer for bl a oppbyggingen av Fjellsprengningsmuseet på Lillehammer. Det er dessverre ikke alle som har forstått betydningen av dette arbeidet. Det gjelder også mange av bedriftene som har levet av og i bygge- og anleggsnæringen i generasjoner.