Vannverk-seieren kan gi billigere vann

Vann- og avløpsselskapenes seier i korrupsjonssaken mot tidligere vannverkssjef Ivar T. Henriksen kan gi befolkningen på Romerike billigere vann og kloakk.

 

- Det burde ligge godt til rette for det, sier styreleder Per Sandvik i Nedre Romerike vannverk/Sentralrenseanlegget RA-2 til NTB.

Torsdag besluttet Nedre Romerike tingrett at Henriksen, hans sønn og to underleverandører til sammen skal betale 63 millioner kroner i erstatning til vann- og avløpsselskapene.

- Disse pengene skal tilbakeføres til kommunene som eier selskapene. Det er opp til eierne å avgjøre hva som skal gjøres med pengene, men vi legger til grunn at det aller meste vil komme abonnentene til gode - enten i form av nye investeringer eller senkede avgifter, sier Sandvik.

Tror på penger
Styrelederen føler seg ikke trygg på at hele erstatningssummen vil bli innbetalt av de domfelte, men sier det uansett er mange penger å hente.
- Jeg tror en god del vil komme inn. Eiendommene i Sør-Afrika er av stor verdi, men vi vet ikke hvor lett det er å få solgt dem, sier han.

Vann- og avløpsselskapene er nå i gang med å vurdere erstatningssak også mot tidligere styremedlemmer og revisoren PricewaterhouseCoopers. Det kan bli aktuelt dersom det viser seg at de har gjort grove feil som kostet selskapene penger.

- Det er for tidlig å si om vi vil gå til sak mot styremedlemmer og revisor. Vi vil vurdere dette grundig. En slik avgjørelse må ha samtykke i generalforsamlingen. Det vil ta mange måneder før vi kan si noe sikkert om dette, sier styreleder Per Sandvik i NRV/RA-2 til NTB.

Han understreker at det neppe blir aktuelt å anlegge sak mot styremedlemmer og revisor dersom de domfelte mot formodning klarer å betale tilbake hele beløpet på 62 millioner.

- Erstatningen skal ikke være noen straff, men bare dekke våre økonomiske tap. Dersom de blir dekket, er vi fornøyd, sier Sandvik.

Solidaransvar
Retten har fastslått at de domfelte omfattes av solidaransvar for erstatningssummen. Det innebærer at en av de tiltalte kan betale hele erstatningssummen for tiltalepunktene som vedkommende er kjent skyldig i, dersom de øvrige tiltalte ikke kan betale.

Ivar T. Henriksen er alene om å holdes ansvarlig for hele summen på 63 millioner kroner, og den tidligere vannverkssjefen vil etter alt å dømme oppleve økonomisk ruin.

- Siden det er solidaransvar, kan vi velge hvem vi vil gå på. Spørsmålet er om styret og revisoren også har et solidaransvar, sier Sandvik.
Nedre Romerike distriktsrevisjon har slått fast at styrene hadde for stor tillit til og respekt for den egenrådige vannverkssjefen, og at de misligholdt sitt forvalter- og tilsynsansvar.

Dommen som torsdag falt i Nedre Romerike tingrett, er for Ivar T. Henriksens del den strengeste korrupsjonsstraff noen nordmann noensinne har fått. Den 70 år gamle tidligere vannverkssjefen fikk åtte års fengsel for 53 tiltalepunkter om korrupsjon og grov økonomisk utroskap.