Frikjent for korrupsjon

Fire bedriftsledere fra Mo i Rana ble frikjent for korrupsjon i Hålogaland lagmannsrett fredag, etter et omstridt kjøp av en hestehenger.

De fire kan imidlertid bli funnet skyldig i økonomisk utroskap. Det skal retten behandle onsdag i neste uke, skriver Rana Blad.

Saken dreier seg om finansieringen av en hestevogn. Påtalemyndigheten mener det var en fiktiv avtale som innebar at en tidligere styreleder i Fesil Rana Metall og konserndirektør i Fesil ASA mottok en kombinert bobil og hestehenger til en verdi av vel 1,4 millioner kroner.

I lagmannsretten forklarte Fesil-sjefen at en forventet bonus på 1,5 millioner fra Fesil skulle brukes til å betale for hestevognen, men at bonusen uteble.

Kan anke
Neste uke vil retten behandle spørsmålet om de fire tiltalte skal dømmes for økonomisk utroskap. Det har en potensiell strafferamme på seks år.

Fredag ble det klart at dommen kan ankes til Høyesterett. Påtalemyndigheten kan eventuelt gjøre dette med henvisning til feil lovanvendelse. Det var tidligere uklart om saken kunne ankes videre, på grunn av en saksbehandlingsfeil.

Korrupsjonsdømt i tingretten
I Rana tingrett ble den tidligere Fesil-sjefen i oktober i fjor dømt til tre års fengsel for grov korrupsjon. Den tidligere eieren og daglige lederen i Mo Bygg og Anlegg ble dømt til ett år og tre måneders fengsel. I tillegg ble en tidligere verksdirektør og en tidligere økonomisjef dømt til ti måneders fengsel for medvirkning til korrupsjon.

Det var den delen av saken som gjelder korrupsjon som ble anket, og nå er altså samtlige fire tiltalte frikjent for korrupsjon. Grov korrupsjon har en strafferamme på ti år.