Langt fram for thorium

Det er langt fram før vi kan få thoriumbaserte kjernekraftverk i Norge. 

Et utvalg som har sett på thorium til energiproduksjon, konkluderer verken med ja eller nei til thorium som brensel.

Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) er ikke misfornøyd med en slik konklusjon.

– Regjeringens politikk ligger fortsatt fast. Det foreligger ingen planer om å tillate bygging av kjernekraftanlegg i Norge. Vi vil prioritere utbygging av nye fornybar energi, sa hun da hun fredag fikk overlevert rapporten av utvalgslederen, den finske professoren Mikko Kara.

Haga slår fast at regjeringen heller vil satse på bioenergi, vind og havmøller. Hun vil likevel sende utvalgsrapporten ut på høring med svarfrist 31. mai.

For lite kunnskap
Utvalget konkluderer med at kunnskapen om thoriumbasert energi ikke er god nok til å trekke konklusjoner for å kunne si hva den potensielle verdien av et slikt kjernekraftverk er for Norge. Utvalget anbefaler at spørsmålet blir holdt åpent fordi et thoriumverk representerer et interessant tillegg til uranbaserte kjernekraftverk.

Spørsmålet om thoriumkraftverk i Norge er særlig aktuelt, fordi Norge har den tredje største forekomsten av thorium i verden. De største forekomstene finnes i Telemark.

– Skrinlegg planene
Venstre ber regjeringen skrinlegge planene om kjernekraftverk i Norge en gang for alle. Partiets miljøpolitiske talsmann, Gunnar Kvassheim, sier at konklusjonene til utvalget ikke gir grunnlag for å arbeide videre med kjernekraft i Norge.

Kvassheim krever at regjeringen entydig slår fast at dette er uaktuelt. Han avviser påstandene om at kjernekraft basert på thorium er en god miljøløsning.

– Det er dessuten dokumentert at thoriumressursene i Telemark er vanskelig tilgjengelige, hevder Kvassheim.

– Grunnlag for debatt
Ketil Solvik-Olsen (Frp) tok opp spørsmålet om thoriumverk i Stortinget allerede i 2006, og han mener at utvalgets konklusjoner gir grunnlag for en fortsatt politisk debatt om spørsmålet.

– Rapporten er som forventet, men jeg har merket meg at utvalget sier at kjernekraft er en del av bærekraftig energi i fremtiden, sier han til NTB.

Solvik-Olsen sier at det ikke er viktig å få bygd kjernekraftverk i Norge så fort som mulig, men understreker at det er viktig for Norge å ha en fot innenfor det som skjer på området.