Ventet prisøkning

- Den kraftige økningen av leieprisene i Oslo er som ventet. Vi i NBBL spådde en slik utvikling allerede i fjor høst, sier ass. direktør i NBBL, Tore Johannesen. 

Han tror fravær av leiepolitikk kan komme til å gi politikerne hodepine framover.

Tall som er offentliggjort i Dagsavisen i dag, viser en dramatisk økning av leieprisene i Oslo. På ett år har leieprisene steget med 16,4 prosent.

Snittprisen for en leilighet er nå oppe i 9.600 kroner i måneden. Økningen i månedsleien har vært på nærmere 1.400 kroner.

Både den daglige lederen for Leieboerforeningen i Oslo, Lars Aasen, og adm direktør Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret tror at det vi nå ser bare er starten på en sterk økninhg i leieprisene.
Øye legger i sin vurdering vekt på at det bygges for lite i Oslo for tiden og at det dermed blir vanskelig å holde leieprisene i sjakk, mens sjefen for Leieboerforeningen roper et kraftig varsko om de sosiale konsekvensene.

- Hvis denne utviklingen fortsetter, vil mange falle utenfor, og det er ikke utenkelig at det kan føre til sosial uro, slik man ser andre steder i verden, sier Aasen til Dagsavisen.

I likhet med hva adm. direktør Ralph Norberg og ass. direktør Tore Johannesen i NBBL pekte på allerede i fjor høst, viser også Lars Aasen til den markante veksten av ungdom i tyveårene som nå er i ferd med å skyte fart i hovedstadsområdet.

Denne ungdomsbølgen er det ikke tatt høyde for i boligpolitikken.

- Fraværet av en aktiv leiepolitikk kan komme til å gi politikerne hodepine. I løpet av de siste to årene har befolkningen i Oslo økt med over 20.000. Det gir selvsagt grunn til bekymring når man ser at det ikke er en tilførsel av boliger på markedet som står i forhold til denne utviklingen, sier NBBLs ass. direktør.

Den kraftige økningen i leieprisen i Oslo kommer "som varslet" på oss i NBBL, sier Johannesen som allerede i fjor høst var ute og spådde en slik utvikling.

- At det skulle slå til så raskt og så sterkt er vi allikevel noe overrasket over, sier Johannesen som mener fraværet av aktiv leiepolitikk bør gi grunn til bekymring.

- Ting tar tid i boligmarkedet. Derfor er det også begrenset hva man kan få til gjennom skippertak. Dette skal nok politikerne få merke i tiden framover, tror Tore Johannesen.