Boom i næringsbygg

Tilgangen på nye næringsbygg har hatt en rekordartet vekst gjennom hele fjoråret. 

Samtidig har tilgangen på nye boligprosjekter sunket i annet halvår 2007, etter å ha ligget stabilt på et høyt nivå siden begynnelsen av 2006, viser nye tall fra SSB.

Ved inngangen til 2008 var verdien av entreprenørenes beholdning av andre bygg enn boliger, i hovedsak nye næringsbygg, hele 41 prosent høyere enn på samme tid året før. Tar vi hensyn til den sterke kostnadsveksten gjennom 2007, tilsier dette en økning i volumet på rundt 30 prosent. I samme periode har verdien av reserven av nye boligbygg sunket med 12 prosent. Det gir en volumnedgang for boligprosjekter på om lag 20 prosent.

Tilgangen på boligrehabilitering sank mot slutten av fjoråret, og verdien av bedriftenes beholdning var 6 prosent lavere ved inngangen til 2008 enn på samme tid ett år før. I næringsbyggsektoren er trenden motsatt. Tilgangen på rehabiliteringsprosjekter var høy gjennom hele 2007, og verdien av ordrereserven var ved utgangen av året 17 prosent høyere enn på samme tid året før, målt i løpende priser.

Totalt for hele byggsektoren sank verdien av ordrebeholdningen med 2 prosent i fjerde kvartal, og var ved utgangen av 2007 14 prosent høyere enn på samme tid året før.

Økt tilgang på nye anleggsprosjekter i 4. kvartal er med på å opprettholde ordrereserven av anleggsprosjekter hos entreprenørene på et høyt nivå. Ved inngangen til 2008 er verdien av beholdningen 4 prosent høyere enn ved inngangen til 2007.

Den samlede verdien av bygge- og anleggsnæringens ordrebeholdning gikk ned 1 prosent i løpet av fjerde kvartal, og er nå 11 prosent høyere enn ved starten av 2007. 

Ordretilgang. Verdiindeks, etter prosjektgruppe.