DnB NOR kan saksøke Terra-kommunene

DnB NOR kan komme til å saksøke Terra-kommunene dersom kommunene nekter å betale renter for lån de tok opp for å spekulere i risikable amerikanske verdipapirer. 

Kommunene mener låneavtalen var ulovlig. – Selvsagt kan de komme til å reise søksmål mot kommunene og kreve pengene tilbake. Min vurdering er at et slikt søksmål ikke vil vinne fram. Kommunene har ikke plikt til å betale verken gebyr eller renter for dette, sier professor i offentlig rett ved Universitetet i Bergen, Jan Fridtjof Bernt, til NRK.

De åtte kommunene som er involvert i Terra-skandalen, tok opp til sammen halvannen milliard kroner i lån hos DnB NOR. Banken skal allerede være i samtaler med kommunene for å avklare ansvaret for låneavtalene. Ifølge NRK ligger banken an til å tape mellom 200 og 300 millioner kroner. DnB NOR risikerer enda større tap dersom den må ta ansvaret for restlånet kommunene blir sittende igjen med etter at de amerikanske obligasjonene er solgt.

Jan Fridtjof Bernt fastslår at låneavtalene mellom de åtte Terra-kommunene og DnB NOR er ulovlige.

– Det er ingen tvil om at disse låneavtalene er ulovlige vedtak. Det er slik at kommuneloven tydelig slår fast hvilket formål en kan ta opp lån til og disse spekulasjonene ligger uttrykkelig utenfor det som en kommune lovlig kan lånefinansiere, sier Jan Fridtjof Bernt som selv har vært med på å utforme kommuneloven. Bernt mener dette betyr at kommunene må betale tilbake pengene de lånte, men at de verken skal betale renter eller gebyrer.

– Vi er kjent med synspunktet, men vi legger til grunn at kommunene må stå ved sin plikt til å betale og gjøre opp for seg i samsvar med avtalene de har inngått, sier informasjonsdirektør Eivind Grønstad i DnB NOR.