NHO forventer at regjeringen løser AFP-floken

NHO advarer mot høye forventninger til årets lønnsoppgjør, og forventer samtidig at regjeringen bidrar til å løse AFP-floken.

Første uka i mars møtes partene i årets lønnsoppgjør og LO overleverer sine krav til NHO. Tross en reallønnsvekst i 2007 på 5 prosent, 100.000 ubesatte stillinger og en spådom fra blant andre Statistisk sentralbyrå (SSB) om en lønnsvekst på 6,2 prosent i år, vil NHO dempe forventningene.

- Det er ikke grunnlag for en så sterk lønnsvekst i år. Vi må erkjenne at hvis vi fortsetter med en så høy vekst vil vi tape i konkurransen med utlandet, sier NHOs administrerende direktør Finn Bergesen jr.

Han erkjenner at lønnsoppgjøret blir krevende, ikke minst på grunn av kravene om avtalefestet pensjon (AFP), og sier at det er umulig å tenke seg en løsning på AFP uten at regjeringen bidrar. Onsdag vedtok hovedstyret i NHO sine retningslinjer for lønnsoppgjøret.

Vil ha klarhet
Neste uke skal representantskapet i LO bestemme hvilke krav de skal stille og hvilken oppgjørsform de velger. Signaler fra LO-ledelsen tyde på at det mest sannsynlig blir et samordnet oppgjør med krav om en minst like god AFP som dagens nivå. Uansett hvilken AFP-løsning det ender opp med, vil regjeringen måtte bidra økonomisk. Problemet for de rødgrønne er å finne en løsning som kan forene forutsetningen i pensjonsforliket på Stortinget om at det skal lønne seg å stå lengst mulig i jobb, og LOs krav om en like god AFP-løsning som dagens.

- Dette er en utfordring, ikke minst på grunn av den spesielle retorikken vi har sett fra LOs side. Det er ikke avklart hva som partene i tariffoppgjøret skal ta seg av, og hva regjeringen og eventuelt Stortinget skal ta seg av, sier Bergesen jr. til NTB.

NHO vil derfor så snart LOs krav ligger på bordet henvende seg til LO og regjeringen for å få avklart dette.

Levealdersjustering
Ifølge Dagens Næringsliv er LO-ledelsens forslag til krav til lønnsoppgjøret at AFP kompenseres fullt ut for levealderjusteringen. I forslaget vil LO kreve at de som går av med AFP skal skjermes fra innsparingstiltaket i den nye pensjonsreformen, levealderjusteringen. Fordi gjennomsnittlig leveralder øker innebærer den at folk må jobbe lenger eller godta lavere årlig lønn.

Bergesen jr. sier at en slik levealdersjustering vil være umulig å gjennomføre.
- Det må nærmest være en umulighet for både regjering og storting uten å undergrave pensjonsforliket, og jeg kan ikke se at vi kan komme i mål, sier han.