Betongsatsing i Orkanger

I nærvær av mer enn 100 gjester åpnet i går den nye fabrikken til Con-Form og NorBetong i Orkanger.

Det var ordfører Gunnar H Lysholm som klippet snoren for anlegget som totalt har kostet mer enn 70 millioner kroner.

Den nye fabrikken ligger på et nytt industriområde på Grønøra Vest sentralt ned mot havna. Dette området ble til etter at en mengde stein ble tilkjørt i forbindelse med det store OPS-veianlegget som åpnet for kort tid siden.

Stolt sjef

Det var en tydelig stolt Bjørn Bakke i Con-Form som ønsket velkommen. Han fortalte om den fantastiske historien til Con-Form som i fjor omsatte for mer enn 500 millioner kroner. Det jobber nå vel 300 personer i bedriften. Con-Form har drevet i virksomhet i Orkdalen helt siden 1984. Det gamle anlegget blir nå sanert. Tomten er solgt til et kjøpesenter (OTI).

Otto Paulsen som har vært sjef i NorBetong i 14 år, hadde gleden av å være med å åpne sitt andre nye fabrikkbetonganlegg. I for åpnet det nye anlegget på Heggstadmyra i Trondheim. De har hatt egen betongstasjon i Orkanger før. Den gamle fabrikken skal fortsatt drives et år til, men etter det skal hele ferdigbetongvirksomheten samles ved det samlokaliserte fabrikkanlegget til Con-Form. NorBetong skal forsyne Con-Form med betong til produksjon av vegg- og dekkeelement i tillegg til at betongstasjonen skal levere ferdigbetong til distriktet ellers. Det er stor aktivitet i Orkdalen og området rundt.

Olav Røe som leder NorBetongs virksomhet i Trøndelag var også meget fornøyd med den nye fabrikken. Det samme er Morten Eli som er sjef på den nye fabrikken til Con-Form. Han har arbeidet hos Con-Form nærmest siden starten.
Con-Form Trøndelag AS ble etablert i 1984. Dette var et samarbeid mellom Con-Form AS i Oslo og A/S Jernbeton. Kapasiteten av dekkeelement var i 1985 på 15 000 kvm, mens produksjonen av veggelementer var på 10 000 kvm. I starten var det ni personer i produksjonen og to i ledelsen i Orkanger.

Det nye anlegget er bygget opp med tanke på at man skulle ha samme kapasitet på dagtid som man tidligere hadde på to skift. Det er bygget opp et anlegg med tre haller på 80 meter. I dekkefabrikken er det produksjon på langbenker med oppspenning, mens produksjonen i veggfabrikken skjer på langbenk med bevegelige vender. Alt lager-og elementhåndtering foregår med truck. Dekkefabrikken har en produksjonskapasitet på 75 000 kvm, men allerede fra høsten 2008 skal produksjonen økes til 110 000 kvm. Veggfabrikken er allerede økt med 50 prosent i forhold til det som var planlagt. Det betyr at produksjonen er økt fra 20 000 - 30 000 kvm. Det er nå bestilt en conveyerbane for betongdistribusjon. Den kommer i løpet av mai. Dette betyr at produksjonen kan økes i 2009 til 50 000 kvm vegg og 160 000 kvm dekke.

Det var byggestart i januar 2006. Prøvedriften i veggfabrikken ble satt i gang i april 2007, mens produksjonen i dekkeanlegget ble startet i august 2007. Det er nå 42 heltidsansatte ved fabrikken. Investeringene til Con-Form er på ca. 50 millioner kroner.

Stor NorBetong-fabrikk
Den nye fabrikken som skal produsere ferdigbetong har en kapasitet på 80 kbm pr. time. Den kjører to linjer - en til Con-Form og en til vanlig forsyning. Totalt regner man med å produsere ca. 30 000 kubikkmeter i året. Til elementene lages en spesialbetong.

Det er lagt betydelig vekt på både det indre og ytre miljø i den nye fabrikken. Det er også lagt betydelig vekt på arbeidsmiljø ved at det er installert automatisk høytrykkspylere for rengjøring av blandemaskinene. Alle slumper fra bilene går inn i resirkuleringsanlegget.

Det er to faste operatører ved anlegget. Anlegget fremstår som meget kompakt og effektivt.

Fremtidsrettet betongproduksjon i Orkanger - Vi har altså bygget en ny, topp moderne betongstasjon, med 100 prosent gjenbruk av materialer. Alt av slamvann og returbetong går inn igjen i produksjonen, sier regionsleder Olav Røe.

NorBetong, som er den største ferdigbetongprodusenten i landet, har vært i Orkanger siden oppkjøpet av Orkla Betongstasjon i 2003. Den gamle stasjonen i Orkanger hadde begrenset produksjonskapasitet, og da NorBetong og Con-Form ble enige om en samlokalisering av sine virksomheter på Grønøra ble det gjort betydelige investeringer hos begge selskaper for å få nye og moderne produksjonslokaler.

Det nye blandeverket har en kapasitet på 500 kubikkmeter betong om dagen, en økning på 50 % i forhold til tidligere.

NorBetong er en av få ferdigbetongprodusenter i landet som er miljøsertifisert. Det innebærer klare retningslinjer og prosedyrer i forhold til blant annet utslipp. På Orkanger er det investert i gjenvinningsanlegg for returbetong, og også slam og vaskevann blir resirkulert. Målet er å ha null utslipp fra produksjonen.

Olav Røe er regionsleder for region Midt-Norge, med fem betongstasjoner plassert på Heimdal, Orkanger, Hemne, Molde og Ålesund. Betongen leveres på byggeplass med moderne betongbiler, og stadig oftere pumpes betongen på plass.

- Vi legger stor vekt på en effektiv transport, og nå innfører vi også et GPS-system som gjør oss i stand til å følge bilene hele tiden og dermed også gi en bedre service mot kundene.