Legger ned modulfabrikk

OBOS legger ned modulfabrikken Open House utenfor Malmø. 83 ansatte vil miste jobben på fabrikken. 

Modulsystemet ble kjøpt i 2002 for å forsøke å få lavere byggekostnader. OBOS har hittil bygget ca. 1200 boliger med dette systemet i Malmø og Helsingborg i Sverige og 161 boliger i Kværnerbyen.

I fjor høst besluttet OBOS å ikke bruke moduler videre i Kværnerbyen. Dermed mistet fabrikken en ordre tilsvarende ca. 70 prosent av årsproduksjonen.

Som en følge av dette måtte produksjonstakten settes ned, og bemanningen på fabrikken ble redusert med 31 personer høsten 2007.

Annestad
For tiden er det kun utbyggingen på Annestad utenfor Malmø som gjenstår som marked for fabrikken. På Annestad er det hittil bygget ca. 1100 boliger, og det er planlagt bygget ytterligere ca. 400 boliger.

Ved årsskiftet var det 16 usolgte større leiligheter på Annestad. For fire uker siden startet salget på et nytt salgstrinn med 41 boliger. Interessen er stor, men det er for øyeblikket bare booket 5 leiligheter. Dermed er produksjonstakten i fabrikken høyere enn salgstakten.

Fabrikken skulle også startet produksjonen av et nytt felt med 28 boliger i løpet av mars og ytterligere 150 boliger senere i år. Produksjon av boligmoduler i fabrikken har imidlertid ikke vært billigere enn tradisjonelt plassbygget byggeri.

– Det er uforsvarlig å holde en stor fabrikk i gang når markedet ikke er der og når det har vist seg ikke å bli billigere å bygge på denne måten. En fabrikk må ha kontinuerlig produksjon for å være konkurransedyktig, sier konsernsjef Martin Mæland i OBOS.

April
Fabrikkproduksjonen opphører i løpet av april.
– OBOS skal fortsette å bygge på Annestad, men vil da gå over til tradisjonelt plassbygget byggeri, sier Mæland.

Heretter vil bygging besluttes først etter at det er solgt 50 prosent av verdien av byggetrinnet.

– Vi beklager at vi ikke har fått til det som var målet vårt og at vi må gå til oppsigelser av våre ansatte, sier konsernsjef Martin Mæland.

OBOS har brukt omkring 200 millioner kroner på å prøve å skape et alternativ som skulle gi lavere byggekostnader.

– Det har vi ikke klart. I Sverige har vi klart å bygge til omtrent samme pris som med tradisjonelt byggeri, men vi har ikke klart å få det billigere, slik målet vårt var, sier Martin Mæland.

Fortsetter i Sverige
OBOS vil fortsette som eiendomsutvikler og boligbygger i Sverige.

– Gjennom den virksomheten vi har drevet i Øresundsregionen, har vi opparbeidet en betydelig erfaring og markedskunnskap, som er et godt grunnlag for det videre arbeid. Den gjenværende staben vil bestå av våre dyktigste nøkkelmedarbeidere og bli på ca. 15 personer, sier Mæland.