Vil redegjøre om eiermøter

Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) avviser påstander om at regjeringen vil utøve utilbørlig press overfor StatoilHydro gjennom de varslede eiermøtene. 

Høyres Ivar Kristiansen tok opp saken i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

Han mente at den rødgrønne regjeringen har vist et «brennende» ønske om å styre StatoilHydro, og at det er en uheldig sammenblanding av interesser når staten både er eier og konsesjonsgiver.

– Forventer Haga at StatoilHydro skal utøve en slags rødgrønn politikk, spurte Kristiansen.

Rødgrønn eierstøy
Venstreleder Lars Sponheim hengte seg på ordskiftet og betegnet eiermøtene som «alminnelig rødgrønn eierstøy».

Haga forsikret at alle møter mellom departementet og StatoilHydro vil skje i samsvar med allmennaksjeloven og reglene om god styring. Hun avviste påstander fra Frps Bente Thorsen om at eiermøtene i realiteten er rene påvirkningsmøter.

– Eiermøtene innebærer ingen prinsipiell endring i forhold til selskapet. Ingen eier skal bli tilgodesett eller forfordelt. Det skal være full likebehandling av alle eiere. Alle aksjonærer skal ha tilgang til all informasjon parallelt. Det skulle bare mangle, sa olje- og energiministeren.

Alle eiere
Hun la til at StatoilHydro vil ha eiermøter med staten som med andre store eiere, og at staten er innstilt på full åpenhet.

– Vi skal redegjøre for offentligheten om det som skjer i disse møtene. Det betyr imidlertid ikke at vi legger fram referatene. Det er ikke vanlig for møter mellom aksjonærer og selskap, heller ikke for staten som eier, sa olje- og energiminister Haga.