Avsier dom i vannverkssaken

Dommerne i vannverkssaken kan ha blitt påvirket av den massive omtalen saken har fått.  

Vannverkssaken

* Oktober 2005: Aftenposten avslører at Ivar T. Henriksen, direktør for Nedre Romerike vannverk (NRV) og Sentralrenseanlegget RA-2, har bygd opp et privat jaktparadis bestående av ni farmer i Sør-Afrika.
* Henriksen nekter å opplyse hvor han har fått pengene fra. Han blir straks permittert fra sin stilling, og blir sammen med sin sønn, Pål H. Henriksen, siktet for økonomisk utroskap.
* November 2006: Retten gir Nedre Romerike Vannverk rett til å ta arrest i eiendommer og verdier for nesten 34 millioner kroner fra den svindelsiktede vannverkssjefen Ivar T. Henriksen og hans to medtiltalte.
* Januar 2007: Det blir tatt ut tiltale mot Ivar T. Henriksen, sønnen Pål Henrik Henriksen og Eilert Støen. Senere også mot Hallvard E. Aanonli og entreprenørselskapet PEAB.
* I juni 2007 konkluderer utvalget som har gransket skandalen med at en rekke ledd sviktet i å ta ansvar for å få stanset tappingen av selskapene. Nåværende styreleder, Per Sandvik, mener tapene beløper seg til minst 67 millioner kroner.
* 8. oktober 2007: Ivar T. Henriksen, Pål H. Henriksen, Eilert Støen, Hallvard E. Aanonli og entreprenørselskapet PEAB møter i Nedre Romerike tingrett som tiltalte i saken.
* 5. desember 2007: Økokrim legger påstand om fengsel i ni år og inndragning av samtlige verdier Ivar Henriksen har. For Pål Henriksen krever påtalemyndigheten fengsel i fem år; for Eilert Støen fengsel i fire år og for Hallvard Aanonli fengsel i to og et halvt år. For PEAB påstås det bot på 15 millioner kroner.
14. februar: Nedre Romerike tingrett avsier dom mot de fem tiltalt 

Torsdag avsier de dom i det Økokrim kaller Norges mest alvorlige korrupsjonssak.

Både påstanden om ni års fengsel for tidligere vannverksdirektør Ivar T. Henriksen og omfanget av saken har historiske dimensjoner, ifølge førstestatsadvokat Lars Stoltenberg i Økokrim. I sin prosedyre framholdt han at saken er den «mest alvorlige korrupsjonssak i norsk rettsvesen».

– Det er klart at jo mer forhåndsomtale en sak får, jo større er den generelle risikoen for at folk flest kan få en oppfatning om at vedkommende er skyldig i det han er anklaget for, sier jussprofessor ved Asbjørn Strandbakken ved Universitetet i Bergen til NTB.

Gransking og omtale
Lenge før vannverkssaken på Romerike kom opp for retten var bevisene målt og veid i full offentlighet av distriktsrevisjonens granskningsutvalg. Det konkluderte med systematisk manipulasjon av systemet og flere titall millioner kroner var blitt underslått.

Både rikspresse og lokalpresse har fulgt saken tett siden Aftenposten avslørte Henriksens jaktfarmer i Sør-Afrika og at vannverkets midler var brukt til innkjøp av biler, utstyr og andre gjenstander.

Strandbakken vil nødig uttale seg om vannverkssaken spesielt, men sier generelt at det først og fremst er massiv mediedekning som er egnet til å påvirke lekdommere, profesjonelle dommere og jurymedlemmer.

Nekter straffskyld
Tidligere direktør Ivar T. Henriksen og sønnen Pål H. Henriksen er tiltalt for systematisk å ha tappet de interkommunale selskapene Nedre Romerike Vannverk (NRV) og Sentralanlegget RA-2 for rundt 70 millioner kroner over flere tiår. Det klarte de med hjelp fra slamkjøreren Eilert Støen, Hallvard E. Aanonli i Teknikk og Anlegg og entreprenørselskapet Peab, ifølge den omfattende tiltalen på rundt 70 underpunkter.

Da Nedre Romerike tingrett startet behandlingen av saken i oktober i fjor, nektet den tidligere vannverksdirektøren straffskyld. Han har innrømmet et og annet forhold, men ment at dette bare var «smårusk».

– Ikke korrupsjon
Verken Økokrim eller forsvarerne til Henriksen, advokatene Else Bugge Fougner og Kristel Heyerdahl, vil kommentere saken i forkant av domsavsigelsen torsdag.

Fougner har tidligere sagt til NTB at hun mener det ikke er grunnlag for å dømme Henriksen for både underslag og korrupsjon

– Vi og mener det i så fall er riktig å dømme ham for utroskap. Aktor sa jo selv at det overhodet ikke foreligger noe rettspraksis som han kan vise til, sa hun.

Strenge påstander
Henriksen ble også krevd for 67 millioner kroner fra NRV/ RA 2, og at han skal betale saksomkostninger.

For Henriksens sønn, Pål Henriksen, ble det lagt ned påstand om fem års fengsel. I tillegg kreves han for 31 millioner kroner av NRV/ RA-2. De to medhjelperne, slamkjører Eilert Støen og Hallvard E. Aanonli, bør ifølge aktoratet straffes med henholdsvis fire og to og et halvt års fengsel.
Støen bør betale 27,1 millioner og Aanonli bør betale 4,1 millioner kroner til NRV og RA-2, mente aktoratet