Statsråd Kleppa lindret Terra-smerter

Ordførere Asgeir Almås i Hattfjelldal kommune var synlig lettet etter Terra-møtet med kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) tirsdag.

Terra-kommunenes arbeidsplan

* De åtte kommunene som er rammet av Terra-skandalen må innen fredag 15. februar ha utarbeidet et foreløpig anslag over hvor mye de vil tape på investeringene i amerikanske risikopapirer via Terra Securities.

* Innen 1. mars må de i tillegg ha utarbeidet en plan for å komme seg ut av risikoinvesteringene.

* Innen 1. juli må kommunene legge fram endelig regnskap for 2007 og en plan for inndekningen av de tap de blir påført.

* Deretter vil departementet vurdere hver enkelt av de åtte kommunen for å se om de har behov for å få forlenget fristen på fire år med å dekke inn tapene de vil lide i kjølvannet av Terra-skandalen.

* Departementet har hittil krevd at Terra-kommunenes tap skal føres i 2007, og at det innen 2011 må være dekket inn. Dette kravet er i samsvar med bestemmelser i kommuneloven.

* Enkelte av de åtte Terra-kommunene mener de ikke greier dette dersom de skal opprettholde et forsvarlig tjenestetilbud til innbyggerne. Ordføreren i Hattfjelldal Asgeir Almås, mener Hattfjelldal må settes under statlig administrasjon dersom fristen ikke forlenges.

Bekymringsnyvene i Hattfjelldal-ordførerens panne var dype da han ankom møtet sammen med ordførerne i de sju øvrige Terra-kommunene.

Etter møtet var nyvene strøket bort. Da hadde statsråden åpnet for at enkelte Terra-kommuner kan bruke mer enn fire år på å dekke inn tapene de har og vil lide på investeringene via Terra Securities.

- Det var et konstruktivt møte, og vi er glade for at statsråden også påpekte at Terra-konsernet har et medansvar for uføret vi er kommet opp i, sier ordfører Kjell-Idar Juvik i Terra-kommunen Hemnes.

Ordførerne i Terra-kommunene sier de nå vil nå ta et nytt initiativ for å komme i dialog med Terra-konsernet om byrdefordeling i kjølvannet av investeringsskandalen.

Vil ikke kommentere
Magnhild Meltveit Kleppe sier til NTB at hennes ansvar i saken er kommuneloven, og at hun ikke vil kommentere spørsmålet om hun har gitt Terra-kommunene moralsk støtte i deres anstrengelser for å få Terra-konsernet til å ta en del av tapene som kommunene vil lide.

En bestemmelse i verdipapirverdiloven fra 1997 kan gi Kredittilsynet mulighet til å vedta inndraging av fortjeneste i Terra-konsernet.

De åtte Terra-kommunene har bedt Kredittilsynet om å inndra mellom 120 og 150 millioner kroner fra Terra-konsernet. Kredittilsynet vurderer nå anmodningen.

- Statlig administrasjon
Den lille nordlandskommunen Hattfjelldal er kanskje den kommunen som er hardest rammet av risikoinvesteringene i amerikanske verdipapirer via det nå konkursslåtte meglerselskapet Terras Securities.

- Hattfjelldal må under statlig administrasjon dersom vi må dekke inn tapene på Terra-investeringene innen fire år, sa Almås til NTB før møtet.

Han mener Hattfjelldal ikke kan greie å dekke inn et årlig tap på mer enn 20 millioner kroner og samtidig være betalingsdyktig, ifølge Almås.

Departementet ga i forrige uke kommunene en frist på fire år til å rydde opp. Fristen er fastsatt i kommuneloven.

En lengre tidsfrist er nødvendig dersom kommunene skal makte å opprettholde et forsvarlig tjenestetilbud, mener ordførerne.

Statsråd Kleppa sier hun ser ønsket om utvidet frist som uttrykk for at kommunene selv ønsker å rydde opp.

- Anmodningen vil bli vurdert på individuelt grunnlag av departementet innen 1. juli, sier hun.

Ikke to dører
Statsråden har tidligere holdt døra på gløtt for at Terra- kommuner som kommer svært dårlig ut av investeringsskandalen, kan få statlige tilleggsbevilgninger i form av ekstra skjønnsmidler som tildeles fylkesmennene.
Etter møtet tirsdag etterlot hun inntrykk av at det ikke vil bli aktuelt å gi noen kommuner ekstrabevilgninger i tillegg til forlenget frist med å dekke inn tapene.
- Jeg holder ikke to dører åpne, sier Kleppa til NTB.

- Et medansvar
Samtlige åtte ordførere karakteriserer møtet med statsråden som konstruktivt.
- Det var svært fruktbart, sier ordfører Petter Steen jr. i Haugesund. Han ankom møtet sammen med kommunenes rådmann Hildegunn Sturseth, som nå står i fare for å miste jobben på grunn av Terra-skandalen. Før helgen fikk hun skarp kritikk i en intern granskingsrapport, og saken skal opp i Haugesund bystyre onsdag.

Haugesund kommune risikerer å tape et tresifret millionbeløp etter å ha investert rundt 230 millioner kroner i høyrisikopapirer gjennom Terra Securities.