Skjerpede krav

Kredittilsynet har i dag fastsatt skjerpede krav til finansinstitusjonenes salg av sammensatte produkter.

- Det stilles nå større krav til selgeren av slike sammensatte produkter, og det vil ikke lengere være anledning til å selge finansielle produkter som ikke er egnet for kundene, og som kundene ikke har forutsetning for å forstå. Kunden må også vurderes å være finansielt i stand til å håndtere risikoen, og forstå risikoen, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Forskriftsendringene innebærer blant annet at verdipapirhandellovens krav til egnethetsvurdering av kunden blir gjort gjeldende for bankene og kredittinstitusjonenes salg av sammensatte produkter.

- Svært kompliserte produkter med liten eller ingen mulighet for gevinst vil derfor ikke kunne selges. Slike produkter er ikke egnet for noen som helst å investere i, understreker hun.

Finansdepartementet har i dag sendt et brev til Kredittilsynet hvor departementet ber Kredittilsynet i en periode framover følge opp de nye og skjerpende kravene til investeringsrådgivning ved salg av sammensatte produkter.

- Det er viktig at vi nå holder god kontroll med salg og markedsføring innenfor dette produktspekteret, slik at vi er sikre på at finansinstitusjonene følger det nye regelverket, sier finansminister Kristin Halvorsen.