Flest i byggenæringen

9.725 personer fikk fast jobb gjennom bemanningsbransjen i fjor, og bygg og anlegg var det største markedet.

Tallet har aldri vært høyere. Men veksten i økonomien er i ferd med å flate ut, viser tall som Bemanningsbransjen i NHO Service offentliggjør i dag.

Bemaningsbransjen er blitt stadig viktigere for folk som ønsker fast arbeid. 3.105 personer ble i fjerde kvartal rekruttert til faste stillinger, noe som er en vekst på mer enn 44 prosent i forhold til samme periode året før. 9.725 personer fikk fast jobb gjennom bemanningsbransjen i løpet av 2007.

- Bemanningsbransjens statistikk for 4. kvartal 2007 viser at veksten i omsatte timer fortsatt øker, men at takten er i ferd med å flate ut, sier fagsjef Even Hagelien i NHO Service.

- Veksten i 4. kvartal ble13 prosent sammenlignet med samme periode året før. Dette er en betydelig redusert takt i forhold til utviklingen de senere årene. Omsetningen i bransjen passerte 12 millioner timer, som er ny kvartalsrekord.

Stor utfordring
NHO Services prognoser tyder på at bransjen trolig vil stabilisere seg på dette høye nivået.

- At vekstkurven er i ferd med å flate ut er nok en konsekvens av ekstrem vekst de siste årene. Vi ser en grense for hvor mye arbeidskraft det er mulig å levere i et dagens arbeidsmarked. Likevel vet vi at mangelen på arbeidskraft vil stige i årene som kommer. Dette blir en stor utfordring for norsk økonomi, sier Even Hagelien.

Bygg og anlegg
I fjerde kvartal var bygg og anlegg det største markedet for bemanningsbransjen med 2,3 millioner omsatte vikartimer. Dette tilsvarer ca 5.221 heltidsstillinger.

Sannsynligvis vil omsetningen her synke noe utover i 2008 siden temperaturen innen bygg og anlegg er svakt avtagende. Det er særlig færre nye boligutbyggingsprosjekter som indikerer dette.

Det trekker motsatt vei at næringsliv og det offentlige trolig vil igangsette en del prosjekter som frem til nå har ligget på is på grunn av høye priser og knapphet på arbeidskraft.

Olje og energi
Tjenester innen kontor og administrasjon ble året sett under et det største markedet for bemanningsbransjen. Bygg og anlegg er nest størst, mens logestikk og transport ligger på tredje plass. Mangelen på ingeniører har gjort at gruppen tekniske tjenester hadde sterkest vekst med hele 76,2 prosent oppgang i fjerde kvartal sammenlignet med samme periode året før. Enkelte bedrifter innen olje- og energibransjen anser det som nødvendig å hente nesten halvparten av sine ingeniører fra utlandet. Her har bemanningsbransjen en nøkkelrolle.

Oslo på topp
En kobling mellom SSBs tall for sysselsatte i Norge og antall utfakturerte timer i bemanningsbransjen viser at litt mer enn 1% av Norges sysselsatte arbeider gjennom bemanningsforetak. For første gang er koblingen gjort fylkesvis. Dette viser at det er i Oslo det er størst prosent av sysselsatte som arbeider gjennom bemanningsbransjen (2,08%).

Etter Oslo følger Vestfold (1,54%), Sør-Trøndelag (1,23%), Østfold (1,2%) og Rogaland (1,08%). I motsatt ende av skalaen ser man Sogn og Fjordane (0,16%), Nordland (0,28%), Nord-Trøndelag (0,34%), Møre og Romsdal (0,35%) og Finnmark (0,36%). De store lokale variasjonene i prosent av sysselsatte som arbeider gjennom bemanningsbransjen sier noe om fleksibiliteten i arbeidslivet og evnen til omstilling sier Hagelien.