Høyre vil ha mer OPS

Høyre mener OPS er den raskeste veien til med veiutbygging.

- Bruk av offentlig-privat samarbeid er det viktigste tiltaket for å få raskere veiutbygging her til lands, sier Øyvind Halleraker, medlem i transport- og kommunikasjonskomitéen på Stortinget.

Det var på Høyres ordførerkonferanse i Oslo at Halleraker tok til orde for økt bruk av offentlig-privat samarbeid (OPS) innenfor veisektoren:

- Rapporter fra Transportøkonomisk institutt (TØI) og konsulentfirmaet Dovre viser at OPS nesten halverer tiden for realisering av nye veiprosjekt. Det betyr enormt mye for næringslivet i regionen hvor man på denne måten raskere får realisert ny vei.

I OPS-modellen er det et privat selskap som får ansvaret med å prosjektere, bygge og finansiere, vedlikeholde og drive et veianlegg i 20-30 år. Mens Statens vegvesen står for planlegging, konsekvensutredning og kontroll.

- Til nå har det blitt igangsatt tre større prøveprosjekt med OPS innenfor veisektoren her til lands: E39 Klett-Bårdshaug, E39 Lyngdal-Flekkefjord og E18 Grimstad-Kristiansand. Dette har gitt oss såpass gode erfaringer at dette er en modell vi må satse mer på i fremtiden, sier Halleraker.

- Da vi satt i regjering gjennomførte vi store reformer innenfor posten, veisektoren, luftfarten og jernbanen, som førte til økt konkurranse og mer effektiv drift. Under regjeringen Stoltenberg har dette reformarbeidet stoppet helt opp, noe vi blant annet ser på transport- og veisektoren. Her vegrer regjeringen seg mot nye grep, og de sier nei til bruk av OPS som et nyttig virkemiddel, sier Halleraker.

- Problemet i dag er at myndighetene bevilger år for år, og har store utfordringer for å sikre finansiering av rasjonell utbygging av større prosjekter. Videreføring av OPS kan gi oss et skikkelig nasjonalt veiløft, fordi man blant annet sikrer fullfinansiering fra start. Dermed slipper man unødvendig utbygging underveis, sier Halleraker.

- Det er kun idelogisk hardnakkethet fra de rødgrønne regjeringspartiene som gjør at de ikke tør å gå for OPS som virkemiddel. Høyre fortsetter å være reformpartiet som fornyer offentlig sektor til beste for innbyggere og næringsliv.