Fire av ti bomkroner forsvinner

En rekke bomselskaper får kritikk fra myndighetene for å ha for store kostnader til administrasjon. På det verste forsvinner fire av ti kroner til selskapets drift.

 

For mange medlemmer i styrene, for høye styrehonorar, for høy lønn til daglig leder og brudd på loven om offentlige anskaffelser er blant gjengangerne i kritikken fra Statens vegvesen.

Trafikantene i Norge betalte 8,2 milliarder kroner i bompenger til 47 prosjekter på riks- og fylkesveiene i 2005 og 2006. Av dette gikk 920 millioner kroner, 12 prosent av inntektene, til selve driften av bomselskapene.

Høyest kostnader var det for driften av bomstasjonen på riksvei 9 i Setesdalen med 43,7 prosent til administrasjon, fulgt av Folgefonntunnelen med 40 prosent, skriver Aftenposten.
Statssekretær Steinulf Tungesvik (Sp) i Samferdselsdepartementet sier at Vegdirektoratet må gå i tettere og skarpere dialog med bomselskapene.

Når kostnadene ligger på 40 prosent, er det et signal om at trafikkgrunnlaget kanskje ikke egner seg for bompengefinansiering, mener han.