Neppe renteendring

Det årlige januarsalget på klær, sko og møbler bidro mest til at konsumprisindeksen falt med 0,4 prosent fra desember 2007 til januar i år.

Prisene på klær og skotøy falt med 9,8 prosent, mens møbler hadde et prisfall på 3,7 prosent. Det var også nedgang i prisene på flyreiser, audiovisuelt utstyr og matvarer denne fireukersperioden, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

DnB Markeds analyse av konsumprisindeksen oppgir at oppgangen i den underliggende prisveksten (KPIJAE) er den samme som Norges Bank så for seg.

Tallet tilsier derfor at renten vil bli holdt uendret på det kommende rentemøtet 13. mars, mener DnB Marked Analyse.

Prisøkning flere steder
Tross nedgangen i prisindeksen, var det klar prisstigning på flere varer og tjenester. Prisene på strøm inkludert nettleie fortsatte å stige i perioden - med en oppgang på 2,1 prosent fra måneden før.

For tobakk og alkohol har prisendringer med virkning fra 1. januar bidratt til prisøkninger på henholdsvis 2,7 og 1,9 prosent.

Prisene på kjøp av eget transportmiddel økte med 1,1 prosent, mens drifts- og verkstedspriser for egne transportmidler økte med 0,9 prosent. Tannlegetjenester viste en prisvekst på 2 prosent.

3,7 prosent siste år
Fra januar i fjor til januar i år steg konsumprisindeksen med 3,7 prosent. Blant flere betydelige faktorer var det fortsatt prisen på strøm som viste den kraftigste stigningen, med en vekst på 26,8 prosent.

Drifts- og verkstedprisene for egne transportmidler hadde en prisøkning på 9,4 prosent, mens vedlikehold og reparasjon av bolig viste en vekst på 7,6 prosent. Hotell- og restaurantbransjen bidro til veksten med prisoppgang på 6,4 prosent.
Det er fortsatt klær og audiovisuelt utstyr som bidrar til å dempe veksten i konsumprisindeksen. Prisene på audiovisuelt utstyr sank med 7,4 prosent de siste tolv månedene, mens det var en prisnedgang på 6,8 prosent på klær. Også prisen på transporttjenester bidro til å dempe veksten de siste tolv måneder.