Vil ha fart i boligbyggingen

Økonomisk usikkerhet har satt mange store boligprosjekter på vent. Nå er tiden inne til å trekke dem fram fra skuffen igjen, mener lederen for Eie Eiendomsmegling.

- Høye kostnader, stigende renter og usikkert marked har ført til bråstopp i byggingen av nye leiligheter. Det beste for boligmarkedet er hvis bremsene nå slippes opp igjen, sier administrerende direktør Christian Dreyer i Eie Eiendomsmegling.

Han mener utbyggere som satser i et marked som fortsatt er avventende, vil kunne gjøre det godt når situasjonen normaliserer seg. Og han ser allerede klare tegn til at boligomsetningen vil ta seg opp igjen.

- Markedet er på vei tilbake, og vi tror prisfallet det siste halvåret vil være tatt inn igjen før sommeren. I løpet av 2008 tror vi boligprisene vil stige med om lag tre prosent, sier Dreyer.

Færre boliger

Det bygges færre nye boliger enn på lenge.

- Det vil trolig bli ferdigstilt om lag 25 000 nye boliger i år. Det er 5000 færre enn i 2007 og 9000 færre enn i 2006, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening.

Rundt 8000 av nybyggene vil være eneboliger. Resten er større eller mindre leilighetsprosjekter. Ifølge Jæger forventes det særlig stor etterspørsel etter treroms leiligheter framover, og i noen grad toroms.

- Men mange utbyggere med tomter i sentrale strøk sitter på gjerdet. De synes fortsatt usikkerheten er stor og at byggekostnadene er for høye til å kunne gi lønnsomhet for prosjektene. Hvis denne situasjonen varer kan det føre til for høy prisvekst når markedet først tar av igjen, sier Jæger.

Rekordlavt salg

Ifølge Boligprodusentenes Forening ligger salget av nye boliger nå på det laveste nivået som er registrert siden tusenårsskiftet.

- Nå har det i en periode vært lurt for både boligkjøpere og utbyggere å være forsiktige. Men samtidig må utbyggerne kunne tilby leiligheter den dagen kjøpelysten er tilbake på normalt nivå. For dem kan det være god timing å sette i gang nå, sier Christian Dreyer i Eie Eiendomsmegling.

I fjor økte material- og byggekostnadene med nærmere åtte prosent. Det er den høyeste veksten siden 1988. Nå tror Dreyer kostnadene er på full fart ned.

- Presset i byggebransjen har avtatt. Det vil føre til mer moderat prising og påvirker entreprenørenes tilbud. Og med fortsatt netto tilflytting til de store byene og knapphet på leiligheter, vil alle de gode grunnene til å bygge ut være tilbake igjen, sier Christian Dreyer i Eie Eiendomsmegling.