Omkamp om hestehenger og korrupsjon

Fire bedriftsledere fra Mo i Rana skal i Hålogaland lagmannsrett kjempe for å bli frifunnet for korrupsjonsanklagene etter et omstridt kjøp av en hestehenger.

 

Ankesaken starter i Bodø mandag og omhandler det påtalemakten mener var en fiktiv avtale som innebar at en tidligere styreleder i Fesil Rana Metall og konserndirektør i Fesil ASA mottok en kombinert bobil og hestehenger til en verdi av 1,4 millioner kroner.

Kamuflert
Kjøpet av hestehengeren, som den 58 år gamle Fesil-toppsjefen disponerte privat, ble ifølge tiltalen kamuflert som en leieavtale av en brakkerigg og som fakturering for arbeid som firmaet Mo Bygg og Anlegg skal ha utført for Fesil. På denne måten mener påtalemakten at Fesil finansierte kjøpet av den luksuriøse hestehengeren.
I Rana tingrett ble den tidligere Fesil-sjefen i oktober i fjor dømt til tre års fengsel for grov korrupsjon. Den tidligere eieren og daglige lederen i Mo Bygg og Anlegg ble dømt til ett år og tre måneders fengsel. I tillegg ble en tidligere verksdirektør og en tidligere økonomisjef i Fesil kjent skyldig og dømt til ti måneders fengsel for medvirkning til korrupsjon.

Anket
Alle de fire anket dommene inn for lagmannsretten.
- I Rana tingrett ble de fire også kjent skyldig i brudd på ligningsloven og regnskapsloven. Disse forholdene er ikke med i ankesaken som utelukkende dreier seg om forholdene rundt hestevognen, sier aktor Tom Bertil Eriksen til NTB.
Det er satt av fem dager til akebehandlingen i Bodø.