Uro for pengemangel på Trollstigen

Lokale aktører er urolige for at pengemangel skal føre til at Trollstigplatået ikke blir fullført. Nasjonale turistveier mangler 60 millioner kroner til det påbegynte prosjektet.

Sammen med Vøringsfossen og Gjende er Trollstigplatået utpekt som fremtidige «ikon» langs Norges nasjonale turistveier. Her skal det satses store summer, men pengene finnes foreløpig ikke.

Skrekk og gru
Dette har fått reiselivssjefen på Åndalsnes, Vidar Svanemyr, og styreleder Svein Kroken i selskapet Visit Trollstigen-Åndalsnes til å skrive brev til blant andre samferdselsministeren. De gir uttrykk for stor bekymring for halvgjorte og uferdige prosjekter på Trollstigplatået.

- Dette er et scenario vi ser på med skrekk og gru, står det i brevet. De ønsker ikke å tilby turistene synet av Norges tredje største turistattraksjon som halvgjort og uferdig.

Reiselivssjef Vidar Svanemyr sier til NTB at dersom Nasjonale turistveier ser for seg at det lokale næringslivet skal bidra med de 60 millionene som mangler, så er det å forvente for mye.

- Det er en tre måneder lang sesong på toppen av Trollstigen. Det er begrensninger både i tid og inntjening. Ingen kan forvente at lokale aktører stiller opp med noe i nærheten av slike beløp, sier Svanemyr.

Uavklart
Svanemyr er forundret over at noen kan forvente at eieren av Trollstigen fjellstue, for egne midler skal rive fjellstua ned og bygge den opp igjen i en stil som er tilpasset Nasjonale turistveiers krav.

Jan Andresen, som er leder av Turistveiprosjektet i Statens vegvesen, sier til NTB at det er korrekt at 60 millioner kroner fortsatt mangler til å ferdigstille prosjektet på Trollstigplatået. Han sier at det må komme mer penger fra Staten for å fullføre prosjektet.

Han ser for seg et spleiselag, men at det på ingen måte er tenkt at det lokale næringslivet skal bidra med så store summer som dette.

- Vi har ikke fått til en avklaring ennå, men det må større statlige midler inn enn hva Nasjonale turistveier alene makter. Uansett må vi i mål, og på en eller annen måte skal vi klare å fullføre dette innen utgangen av 2009-sesongen, sier Andresen.