Rydd langs veier og linjer

Hvert år er det en rekke mennesker som dør eller blir alvorlig skadet etter sammenstøt med dyr som plutselig kommer ut i veien. Mange dyretragedier er også resultatet av kollisjoner med kjøretøy eller med tog for den saks skyld. Vi forstår ikke hvorfor ikke myndighetene setter i gang en storstilt rydding av vegetasjon - spesielt da av skog som står helt ned til veibanen eller jernbanelinjene.

Vi kjører mye i Sverige - og der er det ikke snakk om å rydde tre - fire meter inn. Der er det ofte et belte på 50 - 60 meter som er ryddet. Dermed vil alle bilførere (og togførere) på et tidligere tidspunkt kunne oppdage dyr og så forholde seg til det. Dette må etter vårt syn være en billig forsikring i forhold til de prøvelser mange kommer opp i etter viltpåkjørsler.

Etter vårt syn må også dette kunne være en næringsvei for mange. Vi har selvsagt sett det utstyret man bruker i vedlikeholdet i dag. Men etter vårt syn holder det ikke mål. Det må ryddes langt mer effektivt og penere enn det man makter med dagens slå- og kvistemaskiner. Det må da være mulig å utvikle maskiner som har en helt annen kapasitet - og som samtidig ikke setter slike grufulle spor som en den del av dagens maskiner gjør. Det å rydde unna skog og kratt vil også gjøre at man får utsikten tilbake. Norge er jo i ferd med å gro igjen - og dette klager ikke minst turistene på.
Og blir man arbeidsledige en dag på grunn av at man er ferdig med sine tildelte "teiger", er det nok av kraftlinjer som også skulle vært ryddet for å hindre strømstans på grunn a v trefall på linjene.

Uansett - her er det mye å ta fatt i. For å få til en skikkelig rydding må det muligens gjøres noe med lovverket. Det må bevilges penger - men samtidig kan man jo utnytte all biomassen man fjerner til f eks oppvarming. Blir dette satt i system kan det bli rene "kinderegget".

Man hindrer ulykker!
Det blir vakrere og man får utsikten tilbake!
Biomassen kan utnyttes til oppvarming!