Legger seg flate etter utslipp

StatoilHydro tar på seg all skyld etter oljeutslippet på Statfjordfeltet i desember i fjor. 

Selskapet sendte fredag over sin egen granskingsrapport etter oljeutslippet på Statfjordfeltet til Petroleumstilsynet.

I forbindelse med lasting av olje fra Statfjord A til bøyelasteskipet Navion Britannia 12. desember i fjor, oppsto det brudd i lasteslangen. Bruddet førte til utslipp av om lag 4.400 kubikkmeter olje.

Årsaken til bruddet var en kraftig trykkøkning i lasteslangen etter at en ventil lukket raskere enn forutsatt. Dermed sprakk slangen.

– Granskingen har avdekket svakheter både av teknisk og organisatorisk art som vi umiddelbart har grepet fatt i, sier konserndirektør for Undersøkelse og produksjon Norge, Tore Torvund.

Bakenforliggende årsaker til bruddet i slangen er ifølge StatoilHydro i hovedsak knyttet til manglende bruk av prosess- og risikoanalyser i forbindelse med modifikasjoner og bytte av lasteslange. Gjennomgang av tidligere hendelser med bøyelastesystemer har vist at en tilsvarende hendelse på Gullfaksfeltet i 2004 heller ikke er fulgt godt nok opp.

Grunnen til at oljeutslippet ikke ble oppdaget før det var pumpet rundt 4.400 kubikkmeter er i hovedsak manglende måling av oljestrøm om bord på skipet.

I tillegg hadde ikke personellet som opererte lasteslangen fått god nok opplæring, slås det fast i rapporten.