BNL krever avklaring

BNL er ikke kjent med at egenkontrollen avvikles, og nå vil de ha kommunalministeren på banen.  

- Det har framkommet klart i de møter vi har hatt med både Haga mens hun var kommunalminister og nå sist på møtet i desember med kommunalminister Kleppa. Derfor er det uforståelig at statssekretær Sandbakken i et intervju denne uka sier at uavhengig kontroll skal overta for egenkontrollen – ja til og med at egenkontrollen skal avvikles.
Et slikt forslag vil i så fall føre til full mobilisering fra byggenæringens side. Vårt budskap er klart; egenkontrollen må videreutvikles, kvaliteten øker ved systematisk arbeid i bedriften. Still krav om revisjon av kvalitetssikringssystemene. Uavhengig kontroll bør forbeholdes viktige og kritiske områder. Nå må Kleppa komme på banen og avklare hva regjeringen faktisk mener, sier direktør i BNL, Audun Lågøyr.

Han viser til at departementets egen evaluering sier at de formelle styringssystemene som er innført stadig blir bedre og at det er viktig å videreutvikle/forbedre disse systemene og den praksisen som er innført. Lågøyr mener at inntrykket som etterlates etter intervjuet med Sandbakken er at departementet her trekker konklusjoner på bakgrunn av oppslagene i media og ikke på bakgrunn av departementets egne faglige evalueringer som ble gjort etter den forrige byggesaksreformen.

- Mye bedre blir det ikke av at Sandbakken kommer med påstander som er tatt helt ut av det blå. Han sier det er feil ved 70 – 75 prosent av alle bad som bygges. Dette har jeg aldri sett noen dokumentasjon på. Det er mulig Sandbakken her viser en undersøkelse av Anticimex fra 2006, men den gir ikke grunnlag for å komme med slike påstander. Av 10 000 gamle og nye bad som ble undersøkt var kun 26 prosent uten feil. Men rapporten skiller ikke mellom arbeid utført som fornying ved egeninnsats eller om det er arbeid utført av fagarbeider, sier Lågøyr.

Videre sier rapporten at :

  • under 10 % av boligene er nye eller bygget senere enn 1991
  • bad bygget etter 1960 viser en gjennomgående bedre tilstandsgrad for hvert tiår.
  • for bad bygget etter 2000 er det under 5 % som har umiddelbare utbedringsbehov.
  • 20 % av badene er vurdert å ha påregnelige utbedringsbehov.

- Jeg synes en statssekretær skal gå til kilden og sjekke fakta, før han sprer slike påstander. Vi erkjenner at omfanget av byggfeil er for stort, men vi trenger ikke slike innlegg i debatten. En undersøkelse som BNL har gjort blant 385 medlemsbedrifter, som tilsammen omsetter for 38 mrd koner, viser reklamasjonskostander knyttet til feil og mangler på omlag 1,8 % av omsetningen. Dette viser at det er på tide med en betydelig mer nyansert debatt knyttet til byggfeil, avslutter Lågøyr