Vil legge ned flere fabrikker

Ledelsen i Norske Skog foreslår å legge ned flere fabrikker, gjøre store kutt i staben og selge hovedkontoret Oxenøen for å spare penger. 

Ledelsen foreslår blant annet å stenge fabrikkene i Stêti i Tsjekkia og Cheongwon i Korea, samt stenge én av tre papirmaskiner ved Norsk Skog i Follum på ubestemt tid. De to gjenstående papirmaskinene skal vri produksjonen mot spesialpapir som forbedret avispapir, og bestrøket magasinpapir.

Ifølge ledelsen vil Norsk Skog med disse grepene spare 400 millioner kroner årlig.

Åt skogen
Norske Skog la samtidig fram resultatene for fjerde resultat i fjor. Driftsresultatet endte på 176 millioner kroner mot 567 millioner kroner i samme periode i 2006. Resultatet før skatt endte på minus 82 millioner kroner mot 318 millioner kroner i samme periode i 2006.

Overkapasitet
– Gjennom de siste årene har kostnadsøkninger og overkapasitet redusert Norske Skogs lønnsomhet til et nivå som ikke er finansielt bærekraftig. For å bedre lønnsomheten, er vi nødt til å gjøre fundamentale kostnadsforbedringer i driften og administrasjonen av selskapet, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen.

– Ved å fokusere på spesialkvaliteter, håper vi å forbedre lønnsomheten ved Norske Skog Follum, sier Rynning-Tønnesen.

Heller ikke hovedkontoret slipper unna kuttene. Ifølge forslaget skal konsernledelsen reduseres fra ni til syv medlemmer, og de fleste stabsfunksjoner skal fjernes. Antall ansatte på hovedkontoret vil bli betydelig redusert.

Selger Oxenøen
Ledelsen foreslår også å selge selskapets hovedkontor Oxenøen på Lysaker utenfor Oslo, samt andre eiendommer som ikke er direkte knyttet til papirproduksjon.

Forslagene skal behandles av styret 4. mars. Endelig beslutning skal tas av bedriftsforsamlingen 12. mars.

– Dette er utfordrende, og vi vil sette inn nødvendige ressurser for å hjelpe våre ansatte slik at de raskt kommer over i nytt arbeid, sier Christian Rynning-Tønnesen.