Skal møte kundenes krav

Adm. direktør Eivind Bøe i Bautas AS forteller at utleiebransjen møter stadig tøffere krav og forventninger fra kundene.

- Vi er klare til å møte disse kravene, sier Bøe til Byggeindustrien.

Han mener det fortsatt vil være et bra marked for utleiebransjen i tiden fremover. Men Bøe sier de nå er begynt å merke en liten nedgang innen visse områder.

- Kombinasjonen av en merkbar nedgang samt stadig mer bestemte kunder, vil stille veldig store krav til oss som opererer i utleiebransjen. Det vil komme stadig strengere krav fra kundene innen HMS, høy kvalitet på utstyr, høy kvalitet på leveranser av totalpakker og ikke minst på å levere miljøvennlige løsninger, utdyper Bøe.

Bransjen vil levere
Selv om de møter stadig strengere forventninger og krav, mener han bransjen er moden nok til å imøtekomme kravene.

- Jeg tror bransjen selv allerede ser hva som kommer, og tar ansvar og arbeider for stadig å bli bedre. Vi er fremdeles en ung bransje og vi har mye å lære. Men vi blir stadig flinkere, slår han fast.

Han er overbevist om at leiemarkedet fremdeles vil øke kraftig.

- I tiden fremover vil enda flere velge å leie fremfor å eie, legger han til. Ved siden av å lede Norges største utleieselskap, er han også styremedlem i Norsk Utleieforening og jobber kontinuerlig med bransjens utfordringer.

Nær seks milliarder
Utleiemarkedet i Norge ligger i dag totalt på rundt seks milliarder kroner. Utleiebedriftene har opplevd en kraftig økning de senere årene. Og uansett om markedet i Norge går ned, mener Bøe andelen av leiemarkedet ikke vil stagnere, men fortsatt vil øke kraftig. Han er likevel klar over at totalmarkedet raskt kan snu seg.

- Vi har begynt å merke en minimal nedgang, spesielt innen boligsegmentet. Men nedgangen er liten og den kommer på et veldig høyt nivå, sier Bøe. Han er derfor ikke spesielt urolig for fremtidsutsiktene.

Flere større
Dersom det skulle bli en periode med nedgangstider de nærmeste årene, tror Bøe muligheten for at det blir færre og større aktører i markedet øker.

- De siste årene har alle, både store og små utleievirksomheter, hatt veldig mye å gjøre. Dersom markedet skulle snu, tror jeg de store vil bli større. Noen av de mindre aktørene kan få problemer, og det vil da bli gunstigere for de store å gjennomføre oppkjøp, sier han.

Selv om markedet i dag har flere store aktører, er det fremdeles mange mindre rundt om i hele landet.

- Det er med å opprettholde en sunn konkurranse, sier Bøe. Han mener det er en tøff, men god konkurranse i det norske utleiemarkedet. Selv leder han den desidert største aktøren. Bautas omsatte for cirka 1,2 milliarder kroner i 2007.

Utleieforeningen viktig
Når utleiebransjen er blitt så omfattende, mener Bøe Utleieforeningen spiller en meget viktig rolle. Han mener foreningen er med på å gi bransjen et mer seriøst ansikt. Omsetningsmessig er en veldig stor andel av bransjen med i foreningen.

- Jeg skulle likevel ønske at flere av de mindre aktørene ble med. Det er fremdeles mange som sitter på gjerdet. Disse ønsker vi å få med, legger Bøe til.
Flere av de mindre aktørene har vært usikre på Utleieforeningen ettersom den er tilknyttet NHO.

- Etter min mening har vi ikke noe reelt alternativ til å være med i NHO. Dersom vi ikke skulle tilhøre en organisasjon, ville foreningen mistet seriøsitetsstempelet den fortjener, avslutter han.