Klima er tema for Bymiljøpris

Ikke uventet blir klima tema for årets Bymiljøpris. 

Byene er med sin tetthet, økende folketall og betydelige økonomisk aktivitet, viktige for å redusere klimautslippene og skape miljøvennlige og helsefremmende samfunn. Dette gjelder både arealbruk og transportløsninger, energi til oppvarming samt behandling av avfall.

- Klimaendringene innebærer en trussel mot vårt livsmiljø og livsgrunnlag. Kommunene kan påvirke 20 prosent av de nasjonale utslippene av klimagasser. I byer og tettsteder er det mest å oppnå ved å redusere utslippene fra transport og oppvarming. Kommunene kan også redusere utslippene i egen virksomhet, gjennom grønne innkjøp og miljøvennlig avfallsbehandling. Derfor er klima og byutvikling tema for årets Bymiljøpris, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Den klima- og miljøvennlige byen skal ikke bare ha mindre utslipp av klimagasser - den må også være bra for oppvekst og livskvalitet, helse og miljø. Dette krever at byen planlegges og utvikles helhetlig.

Statens Bymiljøpris for 2008 etterspør særlig byer og tettsteder som kan vise til planer, igangsatt arbeid og resultater med å redusere klimautslipp innen disse tre områdene:

 

  • Transport/areal- og transportplanlegging

 

  • Bygninger/stasjonær energi
  • Avfall/forbruk

Statens Bymiljøpris er en videreføring av Miljøverndepartementets Bymiljøpris som ble opprettet i 2002. Den er hittil delt ut til 6 byer og tettsteder.