Fryktet nye aksjoner beholdt bakkemannskap

SAS ønsket å unngå nye streiker og aksjoner, og valgte å beholde datterselskapene.

 

Bakkemannskapet i SAS Ground Services har 18 måneder på seg på å overbevise konsernledelsen om at selskapene er verdt å beholde.
Styremøtet i SAS-konsernet besluttet tirsdag å beholde de to datterselskapene SAS Ground Services (SGS) og SAS Technical Services (STS), mens det ble bestemt at cargoselskapet Spirit skal selges.
SAS har lenge vært innstilt på å selge deler av datterselskapene, noe som har skapt sterke reaksjoner i fagforeningene og de ansatte har varslet om aksjoner eller streik.
Ville unngå aksjoner
Trusler spilte inn på beslutningen om å beholde SAS Ground Services, sier informasjonsdirektør i SAS-konsernet Claus Sonberg til NTB.
- Det ville vært helt ødeleggende, både for kundene våre og for SAS, om vi hadde fått nye ulovlige aksjoner, sier Sonberg.
Han understreker at beslutningen om å beholde SGS først å fremst hviler på at man klarer å gjennomføre de kvalitets- og lønnsomhetsforbedringer som ledelsen og fagforeningen er blitt enige om.
- Men vi setter kundene våre først. Det ville være helt urimelig om en tredjepart skulle rammes, sier han.
Bakkemannskapene må nå bli bedre når det gjelder punktlighet og bagasjehåndtering, og resultatmarginen skal forbedres.
- Den norske delen av SGS er best i klassen, og er nærmest å nå lønnsomhetsmålene. Vi har god tro på at de skal klare kravene til forbedringene, sier Sonberg.
- Deltok i prosessen
Sonberg mener den anspente situasjonen mellom de ansatte bakkemannskapene og ledelsen de siste månedene viser at beslutningsstrukturen ikke har vært rask nok.
- Fagforeningene har hatt rikelig anledning til å påvirke prosessen. Det er et legitimt krav at de vil delta i diskusjonen, men det som ikke er legitimt er å ty til trusler og ulovlige aksjoner, sier han.
Nå håper ledelsen at man kan legge motsetningene bak seg, og jobbe sammen videre med å forbedre tjenestene.
Lettelse i SGS
De bakkeansatte var både glade og lettet over å ha unngått salg. SGS har totalt 8.200 ansatte, og 2.000 av disse jobber i Norge.
- Vi er svært glade for å få fortsette innen SAS-konsernet. Stemningen er svært god blant de ansatte, sier informasjonssjef Sven Westgaard i SGS.
Han er ikke bekymret over varslene om økte krav til lønnsomhet og kvalitet.
- I Norge har vi jobbet veldig godt med lønnsomheten, og siden 2004 har vi levert veldig gode resultater. Vi ser positivt på å møte de utfordringer ledelsen kommer med, og dette skal vi klare, sier Westgaard til NTB.
SAS Norge er godt fornøyde med at konsernet beholder datterselskapet SGS.
- Vi synes den beslutningen som styret nå har tatt er positiv. Vi ser fram til å skape et enda bedre produkt i samarbeid med SGS, til glede for våre kunder, sier administrerende direktør Ola Strand i SAS Norge.